SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğa ve Koruma Yöntemleri
14.06.2021

Pandemi döneminde hepimiz bir kez daha fark ettik ki doğa bizim tek yaşam alanımız. İnsan ve doğa ayrılmaz bir bütündür. İnsan yaşamaya devam etmek için doğaya muhtaçtır. Bu sebeple doğayı korumak, çevreyi temiz tutmak bir tercih değil zorunluluktur. Eğer bilinçsizce çevreyi kirletmeye, doğanın getirdiklerini reddetmeye devam edersek şu an tehdit olan iklim krizi gerçek olacak ve bundan kısa bir süre sonra temiz bir hava soluyamayacak hale geleceğiz. Bencilce davranmayı bir an önce bırakarak bizden sonraki nesiller için temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmaya çalışmalıyız. Peki temiz ve yaşanır bir çevreyi nasıl oluşturup koruyabiliriz?

Çevreye en çok zararı veren ayrıştırılmayan ve geri dönüştürülemeyen atıklardır. Ayrıca evinde rahatlıkla bu ayrışımı yapabilirsin. Cam, plastik, metal, kâğıt, pil gibi değerlendirilebilir atıkları ayırarak çevreni koruyabilirsin. Geri dönüşüm, sahip olduğumuz doğal kaynakların korunmasında hayati önem taşır. Tüketim alışkanlıklarımız doğal kaynakları bilinçsizce tüketir durumdadır. Geri dönüşüm sayesinde tüketim azaltılarak doğal kaynakların korunması sağlanabilir.

Herhangi bir şekilde yararı olmayan plastikler insan sağlığını tehdit ederken çevreyi de tehdit ediyor. Doğada uzun yıllar çözünemeyen plastik toprağı kirletmenin yanında bilinçsiz kullanım yüzünden denizlere de atılarak denizde yaşayan canlıların hayatını da tehlikeye atıyor. Aynı zamanda plastik kullanımının kansere olan etkisi de bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda.

Bulaşık yıkarken, diş fırçalarken, çamaşır yıkarken su hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanıyoruz. Diş fırçalarken açık bıraktığın musluk tam 12 litre suyun boşa harcanmasına neden oluyor. Bilinçsiz davranışların sonucunda yaklaşık 10 yıl içinde büyük su sıkıntıları çekilmeye başlanacak. Bunun olmaması için sadece biraz dikkat etmen gerekiyor.

Günümüzde dört bir yanımız teknoloji ile sarılmış olabilir. Bu sebeple piller, bataryalar hayatımızın vazgeçilmez parçaları oldular. Kumanda pilleri çoğunlukta olmak üzere atık güç kaynakları tedbirsizce çöpe atılıyor. Bunun çevreye verdiği zarar tahmin edilemez büyüklüktedir.

Çevreye en çok yararı olan aktivitelerden biri ağaç dikimidir. Yeşili ne kadar çok artırabilirsek dünyamızın ömrünü o kadar uzatabiliriz. Oksijen kaynağı olan ormanlarımızı çoğaltmak gelecekte çocuklarımıza temiz bir nefes bırakmak anlamına gelir. Sen de bu dünyaya bir dikili ağaç bırakarak çocuklarımızın geleceğini koruyabilirsin.

Mutlu hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE -MESAFE- HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap