SON DAKİKA
SON DAKİKA


Geçmişten günümüze moda
19.01.2020

İnsanların yeme içme ve barınma ihtiyaçlarının yanında, giyinme ihtiyaçları da vardır. Zamanla bu ihtiyaç öncelikle bayanları, farklı olanı giyinmeye yöneltmiştir. Belirli bir akıma göre, benzer ama farklı giysiler de modayı oluşturmuştur. Dünyada 20’li yıllarda başlayan moda akımı, ülkemizde 50’li yıllara dayanmaktadır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk, resmi olarak evlendiği Latife Hanım’ı, birçok konuda Türk kadınına örnek olacak vasıflarda seçmiştir. Latife Hanım; eğitimi, kültürü ve giyimi ile ülkemizdeki kadınlara örnek olacak ve cesaret verecek niteliktedir.



O dönemden itibaren ülkemizde, biraz yavaş da olsa bir giyim tarzı oluşmaya başlamıştır. 1950 yılından itibaren ise genç kızlarımız, dünya modasını takip etmeye başlamış ve moda ile ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllardaysa ülkemizde, dünya çapında tanınmaya başlayan birçok modacı bulunmaktadır.  Yabancı ülkelerde dahi kendi modacılarımızın ürünlerini rahatlıkla bulabilecek hale gelmiş bulunuyoruz.
Dönemsel olarak moda’nın gelişimine bakarsak şöyle özetleyebiliriz.


1920’li yıllarda moda


Uzun süren savaşların sonunda ülkemizde, kılık kıyafet devrimi yapılması ile bayanlarda çarşaf yerine, elbise ve şapka kullanımı başlamıştır. Erkeklerde ise şalvar yerine kumaş pantolonlar ve fes yerine kasketler kullanılmaya başlanmıştır.


1930’lu yıllarda moda


Bu yılarda ülkemizdeki bayanlar elbise yerine, vatkalı tayyör(etek-ceket) takımlar kullanmış, erkeklerin ise pantolonlarındaki düğmelerin yerini fermuar almıştır.


1940’lı yıllarda moda


1940’lı yıllarda ülkemiz, dünyadaki moda akımına biraz daha yaklaşmış ve bu dönemde, ikili (alt-üst)ve vatkalı takımlar kullanılmıştır. Diz altında biten etekler, bu günün blazer tarzı bele oturan ceketleri ile benzerlik gösterir. Yine bu dönemde ince naylon çoraplar gündeme gelmiştir.


1950’li yıllarda moda


Dünyada kullanılan beli korseli dar ve geniş elbiseler, ülkemizde az da olsa kullanılmaya başlanmış, büyük ve gösterişli şapkalar görülmeye başlanmıştır.


1960’lı yıllarda moda


Bu yıllarda jean pantolonlar hayatımızdaki yerini almaya başlamış ve çiçekli elbise ve kısa etekler gündeme gelmiştir. Bu giysilerin yanında gençler değişik saç modelleri benimsemiş, döneme damga vuran ve halen kullanılan makyaj tarzları oluşmuştur. Günümüzde moda olan eyeliner, o dönemden kalma bir modadır.


1970’li yıllarda moda


1970’li yıllar mini eteklerin ülkemizde kullanılmaya başlandığı yıldır. Yine bu yıl İspanyol paça geniş ve uzun pantolonlar kullanılmış, düz ve uzun saç modası oluşmuştur.


2000’li yıllarda moda


2000’li yıllarda, modası uzun süre devam eden düşük belli pantolon ve etekler, renkli babet ayakkabılar ve süslü terlikler hayatımıza girmiştir. İspanyol paça pantolon modasının kullanıldığı bu yıllarda moda, 1960’lı yılları da hatırlatmaktadır.



Fizik yapımıza göre bazen 1950 li yıllara yani geçmiş yıllara dönüp bazen de 2000’li yılları yaşayabiliyoruz. Bana göre moda yakışandır.
Mutlu hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap