SON DAKİKA
SON DAKİKA


Haddini Bilmek
29.11.2021

Sözlüklerde ‘haddini bilmek’ bilgi seviyesinin ve gücünün ne ölçüde olduğunu bilip ona göre davranmak, kendisine uygun olanın veya yapabileceğinin ötesine geçmemek, ‘haddini bilmez’ ise bilgi seviyesinin gerektirdiği şekilde davranmayan, küstah olarak açıklanıyor.

Bir sosyolog haddini bilmeyi şu şekilde ifade etmiştir;“ Aklı ersin ermesin her şeye karışır, büyükler yanında türlü pot kırar, haddini bilmez, budala,’’ olarak tarif ediyor. Son zamanlarda neredeyse hemen her yerde karşımıza haddini bilmez insanlar çıkmakta. Bu haddini bilmezlerden kaçınmak, mümkün değil gibi görünüyor. Çünkü toplum içinde o kadar çoğaldılar ki, hemen her gece televizyonlarda bir veya birkaç haddini bilmezle karşı karşıya kalmamız an meselesi. Bazen hiç istemediğin halde yaşam alanın da bile bu insanlarla karşılaşırız.

Eskilerin tabiri ile çoğunluğumuz had hudut tanımıyor. Bazı zamanlar yüz yüze geldiğiniz veya televizyonlarda karşı karşıya kaldığınız birilerine bakıp da, “Bu adam, bu sığlıkla nasıl olmuş da buralara kadar gelmiş” diye düşündüğünüz hiç olmadı mı? Ya da iş yerinizde sizinle aynı ya da daha üst aşamada bir görevde olan bazıları, sizde büyük bir şaşkınlık uyandırmadı mı? Onlara bakıp, “Bu kadar cahillik nasıl olabilir, bu haddini bilmezlik nasıl olup da fark edilmez?” diye iç geçirmediniz mi?(hele günümüz şartlarında bu tarz insanlara daha çık rastlamaktayız.)

İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan yetersiz kişiler, kendilerini ve yaptıklarını övmekten ve her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymamaktadırlar. Aksine her şeyin hakları olduğunu düşünmekte ve bu cahillik, haddini bilmezlik karışımı duygu karışımı, müthiş bir itici güç olarak, her işe talip olmalarının yolunu açmaktadır.

Eksiler’ kariyer ve mesleğinde yükselme açısından hızla ‘artıya’ dönüşmekte ve sonuçta haddini bilmezler, bilsin bilmesin her işe talip olanlar her zaman her yerde hızla yükselmektedirler. Bu arada gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar fazla alçak gönüllü davranarak arka planda kalmakta, kıymetlerinin bilinmesini beklemektedirler. (Henüz değerini bilineni görmedim).Bu bekleyiş onların topluma karşı kırılmalarına ve kendilerini toplum dışına itilmiş hissetmelerine yol açmaktadır. Uzun süren bir öğretim sonrası hayata atılmış, bir veya birkaç yabancı dil bilen bu gençler öğretim içinde geçen vakitlerini boşa harcadıklarına inanıyorlar. Çok daha erken dönemlerinde bir yerle gelip gelemeyecek olması gerektiğini, bilgi ve yeteneklerinin hiçbir işe yaramadığını ve beklentilerinin kalmadığını ifade ediyorlar. Hemen büyük birçoğunluğu, yeni bilgiye kendini kapamış, çalışmanın faziletini unutmuş bu insanların sayısı giderek çoğalmaktadır.

Sonuç olarak ;BİLMEK GÜZEL BİR ŞEYDİR;HELE HADDİNİ BİLMEK EN GÜZEL ŞEYDİR.

Mutlu hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE MESAFE HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap