SON DAKİKA
SON DAKİKA


Komşuluk ve Saygı
13.12.2021

Ne kadar çok söz var komşulukla ilgili. Şöyle bir düşünün, hemen hepsi komşuluğun yaşamımızda ne kadar önemli bir yer işgal ettiğini anlatır.

Olumlu ve olumsuz yanlarıyla! İster külüne muhtaç olalım, ister aç iken tok yatalım, ister ev değil de komşu alalım. Nihayetinde hepimizin hayatında, istesek de istemesek de yer alan insanlar, ilişkiler…

Bir yanıyla, ne önemi var! Diğer yandan iyisi ile kötüsü arasında insanın yaşam kalitesini kökten değiştirecek ölçüde büyük fark söz konusu.

Biraz tercihlerimizin sonucu, biraz da piyango. Aslında kabul etmek gerek tercihimiz bir yere kadar belirleyici,  bence büyük ölçüde şans.

Kent mi kırsal mı, mahalleler arasındaki sınıfsal ayrımlar, başta cinsiyetler olmak üzere çeşitli kimlik farkları… Öyle ya, büyük şehirde ve daha ziyade eğitimli-varlıklı kesimin yaşadığı bir semtte  yaşamakla, bir kasabada ya da büyük  bir şehrin  mahallesinde olmak arasında dağlar kadar fark var. Biri diğerinden daha iyi midir, bilemem.

Artık iki farklı muhitte büyüyen iki çocuğun, aynı şehirde yaşamalarına karşın yaşamları boyunca birbiriyle karşılaşma ihtimali yüzde kaçtır ve nasıl olur bilemiyorum(sektör ve konum olarak).. Bu durum ‘komşuluğun’ niteliğini de belirleyen köklü değişimin sonucu. Tabii ki  tek belirleyici  değil, ancak yeniden şekillenen ‘mekânın’ insan ilişkilerini biçimlendirdiği malum.

Ben komşulukta da tıpkı sosyal hayatta olduğu gibi her diyaloğun SAYGI’ya dayandığını düşüncesindeyim. Saygı’nın  olmadığı yerde ne komşuluk ne de başka bir şey  olur. Saygı dediğimiz; bir komşuyu rahatsız etmemek, hoşgörüyle yaklaşmak vs . gibi birçok etken sayılabilir.

Fakat gittikçe medeni olacağımız yerde bazı değerlerimiz toplumsal olarak geri gitmekte. Yukarıda da belirttiğim gibi temel sebep SAYGI kavramı. Ben Türk toplumunun birada yaşayamadığını düşünüyorum.(Site vs .gibi toplu yaşam alanları.)

Bir yazıda bitip tükenecek konu değil bu… Fazlaca insan canlısı olmamak da bana kalırsa çok fena bir tercih değil.

Ancak mesele şu ki komşuluk ilişkilerinden hiç hazzetmeyen, insan canlısı olmayanlar da, komşu!

Ev müstakil değilse birileriyle yaşamak durumundayız, istesek de istemesek de.(Maalesef  yaşam alanınız müstakil olunca da bazen yaşanamaz hale gelebiliyor.)

Mutlu hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE MESAFE HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap