SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mutluluk
16.02.2020

Mutluluk; beklenti ile gerçekleşen arasındaki farktır ve bu fark ne kadar küçük olursa mutluluk o kadar artar, fark ne kadar büyük olursa mutluluk o kadar düşük olur.


Bir örnek üzerinden gidelim; diyelim yöneticiniz size geldi ve dedi ki, “bu yıl iyi bir performans gösterdin, çok yakın zamanda sana önemli bir miktarda prim ödemesinde bulunacağız”. Siz de teşekkür ettiniz ve kafanızda bu rakamı 10 bin TL olarak belirlediniz, sonra da beklemeye başladınız. Aradan bir ay geçti, hesabınıza 5 bin TL yattı; elbette mutlu olur ve teşekkür edersiniz ama beklenti daha yüksek olduğu için mutluluk biraz buruk bir mutluluk olur.


Yapılan araştırmalar özellikle de maddi konularda kişinin durumu iyileştikçe beklentilerin yükseldiğini gösteriyor, bir tür tatminsizliğe doğru ilerlemeye meyilliyiz maalesef.


Elimizdekilerden memnun olmak, bunu gerçekten hissetmek çok önemlidir bence. Yaşam sırasında en sık, en kolaylıkla gözden kaçırdığımız konulardan bir tanesi maalesef bu. Elimizdekilerden memnun olmayı biraz açacak olursak, en üst noktada, zaten yaşamak istediğimiz gibi yaşadığımızı düşünmektir. (Kimsenin pek şartlarından hiçbir şekilde memnun olmadığını bilsek bile)
Sosyal medyanın, iletişimin artması insanların beklentilerini sürekli olarak daha yukarı doğru taşırken mutluluk azalıyor. Çünkü herkes diğeri gibi yaşamak istiyor.


Bir örnek vereyim; eskiden kimsenin nereye tatile gittiğini, nasıl bir tatil yaptığını bilme imkânımız yoktu (sosyal medya öncesi dönemler). O zamanlar da çadır kurup kalmak ya da ailece denize gitmek çok önemli ve mutluluk vericiydi.


Şimdi iletişimin genişlemesi ile beklentiler gelişti, yurt dışına gidelim istiyoruz, İspanya’da yemek yemek, İtalya’da sanat eserlerini görmek istiyoruz ve bunları yapan insanları sürekli olarak sosyal medyadan takip ediyoruz. Bunları yapmak istemekte hiçbir sakınca yok, diğer yandan bu beklentiler bir de sabırsızlıkla birleşince mutluluk uçup gidiyor.


Mutluluk ve beklentiler arasındaki fark açılmaya başladığında en azından sabırlı olmayı becerebilmek gerekiyor.


Mutlu olmak istiyorsak kendimizi diğer insanlara kıyaslamaktan vazgeçmeliyiz, sosyal medyanın ve hızlı haber akışının yarattığı döngüye rağmen bunu başarmalıyız, çünkü fiziksel, sosyal, parasal ya da yetenek anlamında yaptığımız bu karşılaştırmalar beklentimizi bazen gereğinden fazla yükseltip bizi mutsuz ediyor.


Ben asla bu mantalite ile yaşamam. Kendimden ve yaşadığım hayattan sorumluyum.Her sağlıklı uyandığım güne şükreder ve hayatıma devam ederim. Fazla hırs insanı yorar ve aşırı mutsuzluğa iter. Ve bu mutsuzluğu yaşamak için hayat çok kısa. Allah sağlık, huzur ve yetecek kadar kazanç versin herkese.


Mutlu pazarlar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap