SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sağlığın önemi
29.03.2021

 

Her şeyin başı; sağlık, sıhhat ve afiyettir. Yüce Allah’ın insanoğluna verdiği en büyük nimet sıhhattir, sağlıklı bir ömürdür. Bunu bilmeyen yoktur. Ne yazık ki insanların çoğu bu nimetin kadir ve kıymetini bilmezler. Ne zaman hastalıklar bizleri yakalarsa o zaman onun değerini anlarlar ve hastalıktan kurtulmak için çare ararız. Halbuki, hastalanmadan önce tedbir almamız  gerekirdi. Çünkü sağlıklı yaşam hayatın şartıdır. Sağlık yoksa yaşam da yoktur. Onun için süründüren hastalıktan, hastalıksız ölüm daha hayırlıdır, demişlerdir.

Her konuda olduğu gibi, sıhhatimizin korunması hususunda da yüce Allah  bizleri uyarıyor. “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Maddi ve manevi bakımdan sağlığınıza zarar veren şeylerden uzak durun.” (Bakara, 195. ayet.) buyururken, R.SAV. de bizlere şu güzel öğütleri veriyor. “Yeme içmenize dikkat ediniz. Hastalıkların çoğu mideden gelir..’ Çok yemek mideyi bozar. Midenizi üçe bölünüz. Bir kısmını yemek için, bir kısmını su için, bir kısmını da hava için ayırınız. Acıkmadan yemeyiniz. Doymadan sofradan kalkınız” buyurmak suretiyle, koruyucu tıbbın birinci maddesini 1500 sene önceden bize haber vermiştir. Bunu yapabilsek bile bu bize yeter. Çünkü bu bizleri obezite, şişmanlık derdinden korur.

Bir sıkıntı gelmeden önce ondan korunmak için tedbirini almak, bela ve musibet geldikten sonra ondan kurtulmak için çareler aramaktan daha kolaydır.

Sağlık gibi dost, hastalık gibi düşman yoktur. Can boğazdan girer, çıkar. Açlık ölüm sebebi olduğu gibi çok yemek yemek de ölüm sebebidir.. Elbette ki sıhhatin tek düşmanı fazla yemek yemekten ibaret değildir. Asrın hastalığı stres ve sıkıntı, zararlı maddeler, sağlıksız beslenme vs gibi hususlara da dikkat etmek, bütün bunlara rağmen hastalanırsak mutlaka çaresine bakmak gerekir.. Çünkü sıhhat olmadan hiçbir şeyin anlamı yoktur. Kendimize faydamız olmadığı gibi üstelik yakınlarımıza ve başkalarına zararlı bir duruma geliriz.

Bu anlattıklarımızın yanında yaklaşık bir yıldır uğraştığımız corona virüs de ayrı bir boyut tabii ki. Bir şeylerin düzeleceğini beklerken vakaların gittikçe daha da artması endişe verici. Gerekli tüm önlemlere uymak zorundayız. Sağlıklı bir ömür dilerim.

Mutlu hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE- MESAFE- HİJYEN


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap