SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgının önemi
15.11.2021

Sağlığın korunması için, dengeli beslenmeli ve temiz ortamlarda bulunmalı, ayrıca alkollü içkiler, uyuşturucular ve sigara gibi sağlığımıza zarar veren her türlü kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız.

 Sağlığının kıymetini bilen insan, kendini maddî ve mânevî her türlü zarardan koruduğu gibi, hastalanınca tedavi olmaya da özen gösterir.

Hastalık; sağlık ve sıhhatin az veya çok, geçici veya kalıcı olarak bozulması, kaybolması demektir. Hastalıktan korunma yollarının başında temizlik gelmektedir. Bundan dolayı dinimiz temizliğe çok büyük önem vermiştir. Peygamberimiz “Temizlik imanın yarısıdır.”( Müslim, Taharet 1) buyurarak inanan bir insanın, temizliğine dikkat etmesi gerektiğini vurgulamıştır. Hz. Peygamber, temizliğe çok önem verir ve temizliği çok severdi.

Hz. Peygamber bir başka hadis de şöyle buyurur: “Allah temizdir, temizi sever. Etrafınızı  temizleyiniz.”(Tirmizi, Edeb 41) Müslüman; üstü-başı, çevresi, yiyeceği ve giyeceği ile temiz, derli-toplu, intizamlı olmalıdır. Diğer bir husus da dengeli beslenmedir. Yeme-içme konusunda aşırılığa kaçılmasının çeşitli hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir.

Bir Ata sözünde de “Tebdil-i mekânda ferahlık vardır.” der. Bulunduğu yeri veya çevreyi kimi zaman değiştirmek, daha değişik yerleri görüp gezmek insanın sıkıntısını giderir; ona rahatlık, ferahlık verir. Bu nedenle hava değişikliği sağlığa faydası olmaktadır.

Sağlık için spor da faydalıdır. Spor sağlıklı bir yaşam için mutlaka gerekli faaliyetlerdir. Spor, insanın beden ve ruh sağlığını, kişiliğini geliştirir ve iradesini güçlü kılar. Kısaca söylemek gerekirse, sporun sağlık üzerinde birçok psikolojik ve fizyolojik olumlu etkileri vardır. Sporun birçok çeşidi de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Güreş, yüzme, atıcılık, avcılık, okçuluk, atletizm (koşu), jimnastik,  ata ve bisiklete binmek, yürüyüş ve egzersiz vs.

Allah Rasûlü (s.a.s.),  hastalıklardan korunmak için salgın hastalık bulunan yerlere girilmemesini, şayet bulunduğu yerde salgın ve bulaşıcı hastalık meydana gelmişse oradan ayrılmamak gerektiğini bildirmişlerdir. (Buhârî, Tıb, 30)

Her insanın sağlığınıu korumak için gereken tedbirleri alması gerekir.  Hastalandığında ise tedavi olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Tedavi olunuz. Çünkü Allah yarattığı her hastalığın mutlaka şifasını da yaratmıştır” (İbn Mâce, Tıb 1)  buyurarak hastalıkların şifasıyla birlikte yaratıldığını anlatmış ve şifadan ümit kesmemeyi, şifa için gerekli sebepleri yerine getirmeyi tavsiye etmiştir.

Allah’ın bize verdiği bedeni korumalıyız. Bize berilen emanete iyi bakmalıyız.

Sağlıklı, mutlu hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım;

MASKE- MESAFE-HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap