SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ukalalık
10.01.2022

Günümüz ilişkilerinde en göze çarpan hastalıklardan birisi olarak, ukala/ukalalık sıkça kullanılan kelimelerden birisidir... Ciddi ya da şaka olsun diye kullanılan ukala sıfatı, yöneltildiği kişiyi tarif etmesi açısından önemlidir. Bence asıl önemli olan kimler için ne zaman ve hangi amaçla söylenir olmasıdır. Ukala sözcüğü Arapça kökenlidir. Akıllılar sözcüğünden alıntı şeklinde oluşmuştur. Arapça’ da akıllı veya akıllılar anlamında kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne göre ukala sözcüğünün anlamı; “kendini akıllı ve bilgili sanan, bilgiçlik taslayan kimse” olarak verilmiştir.

Ukala ne demektir? Ukala, kendini beğenmiş ve her şeyi kendinin bildiğinin sanan kişi anlamına gelmektedir. Her konuda bilgisi olduğunu zanneden, kimi zaman bilgisi olmadığını bilmesine rağmen kendisini bilgili ve önemli birisi olarak göstermek isteyen; akıllı ve uyanık olduğunu göstermeye çalışan kişi demektir. Ukalalar aslında eksikliklerini örterek sadece kendilerini göstermeye çalışan kompleksli tiplerdir. (Hepimizin etrafında maalesef çok sayıda var.) Her şeyi biliyormuş gibi  tavırlar takınırlar. Ukalalık ederek, aslında kendilerinin bilgi seviyesini, aklını ve özellikle de bilgisizliğini hiçe saymaktadırlar. Kendilerini herkesten üstün gören, görmek isteyen  veya göstermeye çalışan kişilere özgü bir ruh hastalığı olarak da düşünülebilir.  Ben böyle insanları hasta olarak görüyorum.) Bilmişlik taslayarak egosunu tatmin etmeye çalışırken  aslında  gülünç  duruma  düştüğünü düşünemez. Kendisiyle nasıl dalga  geçildiğini yüzüne karşı veya gıyabında nasıl alay  konusu olduğunu da fark edemez. Fark etse de fark etmek işine gelmez. Gerçekten bilgili ve akıllı olan insanlar ukalaca davranmaz ve ukalalık etmezler. Sonunda  anladığım  şu ki ukalalık; eğitim, kültür meselesi olduğu kadar Allah vergisi bir huydur, herkese nasip olmaz…

Mutlu hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE -MESAFE -HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap