SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yalan ve Mitoman
18.04.2022

Yalan söyleme hastalığı; olarak bilinen ve psikoloji bilim dalında mitomani olarak adlandırılan bu hastalık ilk olarak 1891 yılında Alman Dr Delbrueck tarafından tanımlanmıştır. Yalan söylemeye ve abartmaya hastalık derecesinde eğilimli olmak  olarak bilinmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişilere ise mitoman denir.

Yalan söylemek toplum tarafından kabul görülmeyen bir davranış olarak adlandırılsa da toplumumuzun büyük bir kesimi bu davranışa bazı nedenlerden ötürü başvurmaktadır. Yalan söylemek bilerek ve isteyerek yapılan bir davranıştır. Çoğunlukla sonucundan kaçınılan durumlarda yalana başvurulmaktadır. Her ne kadar yalan söylemenin doğru bir davranış olmadığı çocukluk döneminden itibaren vurgulansa da bazı nedenlerden dolayı her insan yalan söyleyebilir. Siz de yakın çevrenize bazı yalanlar söylemiş ya da bu yalanlara maruz kalmış olabilirsiniz.

Peki bu yalanları bir gözden geçirelim, sürekli arka arkaya  yalan söyleme eğilimi var mı ve kişi bu yalanlara kendi de inanıyor mu? Yoksa kişi içinde bulunduğu durumu idare edebilmek için bazı zamanlarda yalan söyleme eğiliminde mi bulunuyor? Burada bahsi geçen iki durum arasında önemli bir ayrım vardır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, normal insanların günde en az 1-2 kez yalan söyleme eğilimi olduğu yönündedir. Beyaz yalan olarak adlandırılan sıradan söylenilen yalanlar, karşıdaki kişiye zarar vermemek, onu üzmemek, sıkıntıya düşürmemek, bir cezayı önlemek ve yalan söylenen kişinin çeşitli sebepten ötürü kırılmasını önlemek için hatta durumu idare edebilmek için söylenen, sonucu zararsız ve kabul edilebilir nitelikte yalanlardır. Bu sıradan yalanlar herhangi bir sağlık ve sosyal problemlere neden olmaz.

MİTOMANİ BELİRTİLERİ

1. Yalan söyleyen kişi dikkat çekmek ve toplumda odak noktası olmak ister. Yalan söylediğinin farkında değildir. Büyüsel bir düşünce tarzı vardır. Düşüncelerinin gerçekliğine inanırlar.

2.Yalanlarıyla kendini ya kahraman ya da kurban rolüne büründürür.

3.Sık tekrarlanan bu yalanlar arasında bir tutarlılık bulunur.Tabi bu yalanlar kişiden kişiye değişerek konsept değişikliği de gözlenebilir. Bu şekilde sayılacak daha bir çok belirti sayılabilir.

GERÇEK AYAKKABISINI GİYERKEN YALAN TÜM DÜNYAYI DOLAŞIRMIŞ diyerek herkese yalansız dürüst ve sağlıklı hafta sonları dilerim.   3 ana kuralımızı unutmayalım;MASKE MESAFE HİJYEN

Mutlu hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap