SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzonspor Katar Emirine mi satılıyor?
7.08.2023

Trabzon’un spor hayatına damga vuran hepimizin yakından tanıdığı Atay AKTUĞ zamanında kulüp borsaya açıldı. Sene 2005-2006’ydı. Bu yıllarda birçok kişi anlayıp dinlemeden kulübün geleceğini satıyorlar diye ayağa kalkmıştı. Şimdi aynı kesim kulüp Katar emirine satılıyor diye ayağa kalkar gibi yaptı ve susturuldu. Öncelikle kulüplerin satışının önünü açmak Futbol Federasyonu gerekli kanuni alt yapıyı hazırlamak zorunda.

TFF kendi başına özerk bir kurum görünse de tüzük/yönetmelik/kanunlar futbol kulüplerinin rast gele satışına ve hisse devrine izin vermiyor.

Kulüp Katar emirine satılıyor haberiyle beraber Trabzonspor hisselerinde spekülasyon mu yapıldı bunu kimse anlayamadı. Ama haberi ulusal basında yayan Tv yorumcusu şu sıralar sessiz. Haber kaynağın kimdi diye soranlara bir cevap veremedi. Şimdi Trabzonsporlular zengin olacağız umuduyla bu hisse senetleri ellerinde bekliyor. Katar emiri haberi demek ki bir yalanmış. Türkiye’de her konuda olduğu gibi borsa ve ekonomi konusunda sorgulamadan manipülasyonlara aldanan büyük bir taraftar kitlesi var.

Kulübün mali durumu da borsadaki gidişatı gibi bir aşağı bir yukarı grafik çiziyor. FİFA kriterlerine uygun gibi gösterilen mali yapı bir türlü transfer yapmaya imkân vermiyor. Türkiye’de bir çok kulüp  devlet desteği ile pandemi sürecini atlattı ama dünya futboluna göre geride kalıyoruz. Peki bu borcun sorumlusu kim? Atay AKTUĞ’dan sonra borçlanma bir hayli arttı. Nuri ALBAYRAK ve Muharrem USTA büyük borçların altına girdiler.

Yeni Başkan Ertuğrul DOĞAN’ın genç ve iyi niyetli bir yönetici olduğunu düşünüyorum lakin yönetime tavsiye kurulu gerekli. 2005 Sonrası sürecin mali olarak incelenip aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini düşünüyorum.

Camiada herkes 2005’ten sonra uyarıda bulundu. Yüksek faizle özel bankalardan kredi alıyorsunuz kulübe ihanet ediyorsunuz dediler. Sonra Akçaabatlı Banka Genel Müdürü Üstünsalih devreye girip kulübe düşük faiz ile devlet kredisi verdi. Trabzonspor’un Denetleme Kurulları el kaldırıp indirerek yaptığı toplantılarda bu konuları konuşmadan geçti.

Trabzonspor’un tarihi geçmişi çok derindir, gerçek Trabzonsporlular da çok kalabalıktır. Kulüp kurumsallaşsın diyen Atay AKTUĞ önemli işler yapmıştır. Ama 2005 sonrası dönem mercek altına alınmalı. Tarihin tozlu sayfalarına kaldırdık sanılan mali olaylar gün yüzüne çıkarılıp hesap sorulmalı. Kongrede ibra edilse de gönüllerde ibra edilmeyen çok yönetici var. 2023 yılında artık spor kulüpleri FİFA kriterlerine göre mali bütçesini denkleştirmek zorunda.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap