SON DAKİKA
SON DAKİKA


Denetim hayattır
4.11.2020
Dünyanın gezegen olarak var olmasıyla başlayan doğal afet olgusu, insanlığın zamanla oluşturduğu değerlerin yok olmasına afet haline dönüşmüştür. Her afet türüne göre farklı önlemler geliştirmeye çalışan insanoğlu, kimi zaman yaşadığı yeri değiştirmiş, kimi zaman da başka önlemler almıştır. Anadolu coğrafyası da tarihin ilk çağlarından itibaren çeşitli uygarlıkların vatanı olmuştur. Tarihi kalıntıların da gösterdiği gibi depremler ve diğer afetler birçok uygarlığın varlığına son vermiş, yaşam alanlarını yerle bir etmiştir. Günümüzde bilim ve teknolojinin gelişmesiyle erişilen yaşam alanları çeşitli afetlerin tehdidi altındadır. Her yıl binlerce can kaybına, maddi zarara yol açan afetler büyük ölçüde yapıların güvensiz ve dayanıksız yapılmasından kaynaklanmaktadır. İnşaat yapımında kullanılan yeni teknolojilerin deprem durumunda büyük ölçüde can kaybını önlemesi bu yapıların gerekli denetimlerden geçmiş olmasına bağlıdır. 

Ülkemizin tamamı deprem tehlikesine maruzdur. Bazı bölgelerde deprem riski çok fazla iken bazı bölgelerde bu risk daha azdır. 2018 yeni deprem yönetmeliğiyle birlikte ülkemizin deprem haritası güncellenmiştir. Bu haritaya göre İç Anadolu Bölgesinin bir bölümü, Akdeniz Bölgesinin bir bölümü, Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmı deprem riski en az olabilecek yerler olarak göstermektedir. Yani ülkemizin en önemli gerçeği deprem ile birlikte yaşamaktır. 
Bölgemiz deprem açısından en düşük risk bölgesinde kalmaktadır. Ama bu deprem olmayacağı anlamına gelmemeli. Yapılarımızın depreme dayanıklı yapılmasını sağladığımızda depremden korkmaya gerek kalmayacaktır.
Düşük deprem riskli bölgemiz için son yönetmelikle beraber gelen deprem zemin ilişkisi önemli olmaktadır. Bölgemizde zayıf zeminlere yapı yapıldığında deprem etkisi çok yüksek oranda artmaktadır. Diğer bir deyişle zayıf zemin düşük deprem riskli bölge etkisini etkilemektedir. Özetle zayıf zemindeki depremin yıkıcı etkisi büyük olmaktadır.
Ülkemizde yapı denetim ile yapılan binaların son depremde ayakta kaldığını görüyoruz. Bu doğru yolda ilerlediğimizi göstermektedir. Denetim Hayattır. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap