SON DAKİKA
SON DAKİKA


Her yönetici lider midir?
6.11.2019

Çağımız bilginin değil bilgeliğin değerli olduğu zaman. Çünkü bilgiye hemen ulaşılabiliyor, herkes ulaşabiliyor, internet her yerde. Çoğu kez birbirine karıştırılan yönetici ve lider kavramları birbirine yakın anlamda görünseler de aslında birbirinden farklıdır. Liderlik; belli hedeflere ulaşmak için , bireylerin ya da grup davranışlarını etkileme veya üyelerin davranışlarına yön verme süreci olarak tanımlanır.

 

Yöneticilik ise hedefe ulaşabilmek için elde mevcut kaynakların en uyumlu ve en verimli biçimde kullanılması süreci olarak tanımlanabilir. Yönetici gücünü daha çok mevzuattan, yazılı kurallardan, kanunlardan alırken lider gücünü kişiliğinden alır. Bir kişi hem yöneticilik hem de liderlik özelliklerine vakıf olabilir. Yöneticilik; verilen görevi yerine getirmek, sorumluluk taşımak ve verilen yetki çerçevesinde örgütü yönetmek işlevleri ile sınırlıdır. Liderlik, etkilemek , yönlendirme konusunda rehberlik etmek, etkin faaliyetler yürütmektir.

 

YÖNETİCİ:

* İnsanları çalıştırır.

* Kudrete bel bağlar

* Korku uyandırır

* Nasıl yapılacağını bilir.

* Saygı görmek ister.

LİDER:

“Ben” der. Kimin hatalı olduğunu gösterir. Onlara ilham verir.

* İyi niyetle hareket eder.

* Sevgi yayılır.

*Neyin hatalı olduğunu gösterir.

Nasıl yapılacağını Saygıyı hak eder. Liderlik ona yapma isteği uyandırmaktır. Sen söylemeden yapmasını sağlar. Lider olmak için “yorumsuz” olmak gerekir. Kişi iletişimde iyi olmalı ki liderlik yapabilsin. Varsayımla yetkinliğe yol alabiliriz.

1)”Sorun yoktur. Deneyim vardır.” Olaylara sorun diye bakmaz lider. Sorun varsa çözmek zorundadır. Deneyim olarak bakmak gerekir.

 

2)”Başarısızlık yoktur. Sonuçlar vardır.” Bilmek 1 yol öğretirse, bilmemek 99 yol öğretir. Diğer bir deyişle nasıl yapamayacağının 99 yolunu biliyor.

 

İyi bir yönetici kendini daima geliştirmeli, değişimleri yakından takip etmelidir. Sorumluluk almalı ve eleştiriye açık olmalıdır. İyi bir yönetici alçak gönüllü olmalı, sorumlu olduğu topluluğa örnek olmalı, yaptığı çalışmaları ve izlediği yollardan bahsederek takım arkadaşlarına da bir ışık olmalıdır.

 

Liderlik vasfında bulunan kişilerin güçlü bir lider olması için yaşanılan sıkıntılarda mantıklı kararlar alması ve lider olduklarını unutmaması gerekir. Bir sorun karşısında duygulara kapılarak köşeye çekilmek ve sorunların kendiliğinden ortadan kalkmasını beklemek güçlü bir liderin özelliklerinden değildir. Sonuç olarak; Yönetici ‘işleri doğru’ yapar; Lider ise ‘doğru işler’ yapar. (Warren Bennis) Fark bu cümledeki gibi açıktır. Yani yönetici yetkisini kullanır, lider etkisini!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap