SON DAKİKA
SON DAKİKA


İmar plan süreci
19.02.2020

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı 1/5000 imar planları yürürlüğe girdi. Bunun sonucunda 1/1000 imar planlarını yaptırmak ilçe Belediyelerinin sorumluluğundadır. İlçe Belediyeleri de 1/1000 imar planlarını yaptırmış veya  halen bu yönde çalışmaları devam etmektedir.

1/1000 imar planları yapıldıktan sonra  ilçe Belediye Meclislerinde onaylanıp Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilir. Büyükşehir Belediye Meclisinde 1/5000’e uygunluk yönünden incelenerek onaylandıktan sonra 1 aylık askıya çıkar. Vatandaşlar bu süre içerisinde plana itirazlarını yapabilirler. İtirazlar Belediye Meclisinden görüşülerek planlar kesinleşir.

Birçok ilçe Belediyesinin  1/5000 planları dava konusu olmuş ve mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Bunlar imar planı yapma esasları içerisinde oluşabilecek doğal durumlardır. Bu sayede planlama bir çok süzgeçten geçerek doğal mecrasına oturur.

İmar planları hiçbir zaman kadastro parselleri ile birebir uyumlu olmaz. Bunun sonucunda da hak ve adaleti tam anlamıyla  sağlamak mümkün olmayabilir. Bölgenin ihtiyacı olan yeşil alan, ibadet yeri, okul alanı, hizmet alanı, yolu gibi sosyal donatılar vatandaşların arazisine denk gelebilmektedir.

Yapılan imar planlaması sonucu bazı vatandaşların arazisine daha fazla inşaat hakkı gelirken bazılarına hiç inşaat hakkı gelmez. Bu durumda İmar Kanununun 18. maddesi uygulamaya girer. Belediyelerimizin yaptırdığı 18.madde uygulaması ile bu noktalar düzeltilmeye çalışılır.

Bu nedenle 18. madde uygulaması toplumsal adaleti sağlaması açısından çok önemlidir. 18. madde uygulaması herkesten düzenleme ve ortaklık payı (DOP) oranı %30-35-40-45 oranlarında yapıldığı bölgesine göre arasında kesintiler yapılır. Kalan arsa imar parseli olarak vatandaşa bırakılır. Bu kesintiler içerisinde yol, yeşil alan gibi sosyal donatılar terk edilir. Yollar açılır,yeşil alanlar halkın ortak kullanımına sunulur.

Belediyelerce 18. madde uygulaması yapılırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Burada yapılan hatalar soncunda zaman zaman toplumun gözünde aşırı tepki oluşturmaktadır. Bu uygulamadan dolayı genel olarak insanlarda 18. maddeye önyargı vardır.Ancak imar düzenlemelerinde yeterince titiz ve adaletli şekilde uygulandığında bir çok olumsuzluğu giderebildiği de unutulmamalıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap