SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kalanlar şenliği
15.01.2020

Kalandar, Trabzon ve çevresinde hem miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen Rumi yılın ilk günü hem de mahalli takvimde yılın ilk ayı olan ocak ayını tanımlamak için kullanılan terimdir. Kalandar adetleri Trabzon’un çeşitli yörelerine göre farklılık gösterir. İnanışa göre, Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar. Evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. ‘Rızık Melekleri’nin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılar açılır. Kalandar gecesi, köyün çocukları, çeşitli tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar. Çocuklar, ev ev gezerek, kapıya iplere bağlı torbalar bırakır ve kuruyemiş, çikolata, meyve gibi yiyecekler toplar. Ayrıca ürkütücü kıyafetler giyilerek, gidilen evdeki çocukların korkutulmaya çalışılır.

Yomra ilçe merkezinden 23 km uzaklıkta olan Çamlıyurt mahallemizde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Çamlıyurt deve şenlikleri bu yıl da gerçekleşti. Misafirperver Çamlıyurt halkı şenlik için köye gelen herkesi en iyi şekilde ağırladı. Bu kadar yüksekte bir köyün bu mevsimde bu kadar kalabalık olması insanı çok etkiliyor. Çamlıyurt halkı, çocuğu, genci, yaşlısıyla bu etkinliği adeta yaşıyor.

Özellikle çocukların okula bile gitmeyerek hazırladıkları , severek yaşadıkları bu etkinlik kültürel oldukça samimi bir ortamda gerçekleşiyor. Bir milletli ayakta tutan en önemli özellik;”Ortak yüksek kültür”e sahip olmaktır. Bununla birlikte bu kültürün yeni nesillere aktarıldığını görmek insanı umutlandırıyor. Çocuk varsa umut her zaman var.

Kurulduğu günden bu yana Çamlıyurt’ta yaşanan bu etkinlik gönül ister ki daha çok insana ulaşabilsin. Yomra’dan, Trabzon’dan kim bilir belki Trabzon dışından gelen misafirlerle insanların belleklerinde unutulmaz anılara dönüşsün.

Kim bilir; belki bir gün !...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap