SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yomra'nın dereleri
25.12.2019

Sesiyle büyüdüğüm Kıratlı Mezrasından doğan Ekşili deresinin Sancak Mahallesi ve Kaşüstü Mahallesi’ni iki kolu ile suladığı bilinir. Batı sınırındaki Zil deresi ve doğu sınırındaki Harmanlı deresi. Sancak ırmağını da saydığımızda derelerimizi tamamlamış oluruz. Son zamanlarda derelerle ilgili Yomra’da sık kullanılan bir esprili bir deyimle sık karşılaşıyorum. Deyimde derenin yüksekliğinden bahsediliyor. Mühendis olduğum için buradaki kasıt debidir diye düşünüyorum. Su derslerinden öğrendiğim kadarıyla akarsu debilerimizi ölçmek için çeşitli yöntemler var. Bunlar Hız ölçme esası, hacim ölçme esası, kontrol kesitleri yöntemi. Bu üç yöntemden uygun olan herhangi biriyle ölçebiliriz. Matematiksel olarak çalışma yapılmak istenirse profesyonel yardım alınarak bu çalışma rahatlıkla yapılabilir. Şehrimizdeki üniversiteler buna katkı sağlayabilir. Siyaseten bir çalışma yapılmak istenirse sokakta yürümek yeterli. Sokağın sesi, duymak isteyen için her şeyi söyler diye düşünüyorum.Herakleitos’un dediği gibi; ‘Her şey akar hiçbir şey kalıcı değildir. O yüzden aynı dereye iki kez girmek mümkün değildir. Çünkü dereye bir kez daha girdiğimde hem ben hem dere değişmiştir.’

 

Bu açıklamayı çoğu kimse yaptı, bir de ben yapayım. Örneğin bir fıkra ilk kez anlatıldığında bu fıkraya bazılarınız katıla katıla gülebilir. Aradan bir yarım saat geçsin. Hala biz bizeyiz. Şimdi aynı fıkrayı tekrar anlatacağım. Demin katıla katıla gülen sizler, artık gülmüyorsunuz. Belki sadece tebessüm ediyorsunuz. Neden ? Çünkü siz değiştiniz. Yani? Mekanizmanız yani genleriniz öylesine ayarlanmış ki hep değişiyorsunuz. Değişim isteseniz de istemeseniz de bünyenizde var. Unutmuyoruz tabi, kazandığınız statükoları korumak için değişime direnmekte bünyenizde var. Yaşamak için ne yapmanız gerekiyorsa onu yapıyorsunuz. Değişmekse değişmek, değişmemekse değişmemek! değişmeyen tek gerçek ise, bütün bunları yaparken, farkında olmadan değiştiğinizdir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap