SON DAKİKA
SON DAKİKA


Alerjik Şikayetleriniz İhmale Gelmez
6.06.2021

Alerjiniz olduğunu biliyorsanız neye karşı alerjinizin olduğunu bilmek izolasyon açısından önemlidir. Bu dönemde hastalar bize iki aylık öksürük şikayetleri ile gelmeye başladılar. Eğer kişi bahar alerjisi olduğunu bilmiyorsa çayır çimen, ağaçların pamucuklarının uçuştuğu ve özellikle rüzgarların yoğun estiği bu dönemde şikayetleri iyice tavan yapacaktır.

Kişi hastalığının bulgularını net bilmiyorsa hiçbir zaman hastalığını kontrol altında tutamayacaktır. Alerjisi olan bir kişinin burunda akıntı, kaşıntı, hapşırık şikayetlerinin yanı sıra kronik farenjit ya da kronik sinüzit şeklinde tanımladıkları şikayetlerin aslında alerjiden kaynaklı olabileceğini ve tedavinin uzun süre devam etmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Kişi hafif başlayan gıcık öksürüklerinin, damaktaki kaşıntının, boğazına toz dolmuş gibi hissediyor olmasının da alerjiden kaynaklı olduğu gözden kaçırmamalıdır. Bu şikayetler ortamdaki alerjen yoğunluğuyla kendini hissettirdiği için kişi kendini belli dönemler iyi hissedebilir. İşte bu değişkenlik kişinin hastalığının atlamasına sebep olabilir.

Kişinin sadece bahar alerjisi olmayabilir, sürekli karşılaşabileceği ortam alerjenlerine karşı hassasiyeti de olabilir ki bunların başında ev tozu alerjenleri gelir. Ev tozu alerjenleri dediğimiz akarlar aslında her yerde mevcuttur ve ortamdaki bu alerjenler klima ile daha da aktif hale gelebilir. Süreğen alerjenler dediğimiz ev tozu,  kedi, köpek epiteli, kuş tüyü, inek, keçi koyun yünü gibi her an karşılaşabileceğimiz alerjenlere hassasiyetiniz varsa bahar alerjisi gibi dönemlik değil sürekli ilaç kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

Özellikle adolesan dönemindeki çocuklarda mevcut olan alerjik şikayetleri tanımlarken ve tanısını  koyarken ebeveynlerin iyice bilgilendirilmesi gerekirken çocuğa da hastalığı ile ilgili spot bilgiler verilmelidir. Çocuğun bunu hastalık olarak değil de hava yolunun bir özelliği olduğunu ve alerji dediğimiz şeyin aslında hava yolu hassasiyetinden kaynaklandığını, bu hassasiyetin de belli ortamlarda tetikleneceğini bilmesi hastalığını daha iyi algılamasını sağlayacaktır. Özellikle alerjik rinitin astım bronşit hastalığıyla birlikte olduğunu da hastalarımızın bilmesi gerekir. Kişi bu bilgilerin ışığında haraket ederse hafif olan şikayetlerin de tedavi edilmesi gerektiğini bilir.

Unutulmaması gereken en önemli şey alerjik rinit ve astım bronşitte kontrolün kişinin kendi elinde olduğudur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap