SON DAKİKA
SON DAKİKA


Astım hastalarının yanlış bildikleri
30.09.2019

Astım hastalığı   hava yollarında gelişen bir duyarlılık  sonucu hava yollarının daralması ile gerçekleşen bir hastalıktır.Bu hava yollarındaki duyarlılığı arttıran bir takım   kokulu  tozlu ortamlar , sigara içimi , üst solunum yolu hastalıkları gibi durumlar mevcuttur.Hastanın havayolları bu ortamlarda daralır ve hasta nefes darlığı  hırıltı göğüste baskı hissi duyabilir. Bu ortamlar ortadan kalktığı zaman  hava yolları normale dönebilir. Bazense bu geri dönüşü  ilaç kullanarak sağlarız.İşte geri dönüşümlü bir hastalık olduğu için hastalar şikayetleri ortadan kalkınca  ilaçlarını da kullanmayı keserler.Yanlış bilinen  şey hastalığınızın kronik olduğu ve nasıl bir şeker hastalığında  tansiyon hastalığında sürekli ilaç kullanmanız gerekiyorsa  astım hastalığında da sürekli ilaç kullanmanız gerekir.

SADECE HASTANIN VERDİĞİ ÖYKÜ DE ASTIM TANISI İÇİN YETERLİDİR

Astım hastalığı  hava yollarında gelişen bir hastalık olduğu için  çekilen akciğer filmleri ve  akciğer tomografileri normal çıkacaktır. Astım hastalığında  hastanın şikayetleri olmasına rağmen  fizik muayene bulguları normal olabilir. Astım hastalığının tanısını  hava yollarındaki duyarlılığı tespit edebildiğimiz solunum fonksiyon testi dediğimiz akciğerlerin kapasitesini gösteren bir test ile yaparız. Ancak bu test hastanın kooperasyonundan  etkilenebilecek bir test olduğu için bu test de  normal olabilir.Nefes darlığım var diyen bir hastanın ölçülen oksijen seviyeleri de normal olabilir.Yanlış bilinen şey bütün bulguların normal olması astım hastalığını  dışlatmaz.Hastanın bize verdiği öykü  ve şikayetlerinin uzun süreli ve tekrarlayıcı karakterde olması  bize astım tanısını koydurmak için yeterli olabilir.

Astım hastalığı geçici bir hastalık mıdır?

Astım hastalığındaki havayolu duyarlılığı sizin  hava yolunuzun bir özelliğidir. Nasıl göz renginizi değiştiremiyorsanız  hava yolunuzun bu özelliğini  de değiştiremezsiniz. Ancak bu havayolunun  özelliğini baskılayabilirsiniz. İşte bu yüzden  uzun vadeli ilaç kullanmayı öneririz. Çocukluk döneminde astım bulguları olan  kişilerin ergenlik döneminde şikayetleri gerileyebilir. Yanlış bildiğiniz şey  astım hastalığını atlatmamış olmanızdır. Hayatınızın herhangi bir döneminde tekrar şikayetleriniz ortaya çıkacaktır.

Fiziksel aktivitelerimizi arttırmalı mıyız?

Spor ile uğraşan kişiler havayollarında gelişen bu duyarlılığı akciğer kapasiteleri geniş olduğu için belirgin hissetmeyebilirler. Bir astım hastası için yapılabilecek en güzel spor yüzmedir. Yanlış bilinen şey anne ve babaların astımlı çocuklarına spor yaptırmak istememeleri ve beden dersine girmemeleri için rapor almak istemeleridir. Çocuklarımıza hasta muamelesi yapmayıp hastalıklarını benimsemelerini sağlamamız gerekir. Çünkü o kişi ömür boyu  bu hastalık ile yaşayacaktır. Astım bronşiti bir hastalık gibi değil hava yollarının bir özelliği olarak görmeleri sağlanmalıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap