SON DAKİKA
SON DAKİKA


Astımdan korkmalı mıyız?
14.08.2019
Bazı hastalıklar vardır, eğitim ister. Bu hastalıklar söz konusu olduğunda yeterli bilgi verir, hastanızın takipte kalmasını sağlarsanız sizden iyi doktor yoktur. İşte bu eğitim hastalıkları arasında en yaygın bilineni şeker hastalığıdır.

Eğer siz hastanıza ne yemesi gerektiğini ve hangi saatlerde ara öğün alacağını anlatmazsanız hasta şeker düşüklüğüne bağlı baygınlık, halsizlik gibi şikayetler yaşarken, şeker yüksekliğinde de başağrısı, uyku hali hisseder. İyi eğitilen bir şeker hastası nerede ne yapacağını ve ilaçlarının ne işe yaradığını bilir ve hastalığının kontrolü kendisine geçer. İşte astım hastalığı da böyledir. Bulgular geri dönüşümlü olduğu için bazı zamanlarda hastanın hiçbir şikayeti yokken belli ortamlarda hasta nefes darlığı uzayan öksürük nöbetleri, göğüste baskı hissi, hırıltı gibi şikayetler yaşar. Bu şikayetler kalıcı olmadığı durumlarda hasta bunları önemsemez ve bunların aslında bir hastalık bulgusu olduğunu bilmeden yaşar. Astım hastalığının özellikleri ve nasıl kontrol altına alındığı konusunda eğitilen astım hastaları biz göğüsçüler için yüz güldürücü bir hasta grubudur.

Eğitim hastalıklarının ortak noktası şudur: Kontol sizde olduğu süre içerisinde bu hastalıklar hastalık olmaktan çıkar. Sizin birlikte iç içe yaşamak durumunda olduğunuz bedeninizin bir özelliği haline gelir ve siz bedeninizi kontrol etmeye başlarsınız. Astım hastalığı insanları ürküten bir hastalıktır. Halbuki astım hastalığı bir havayolu duyarlılığıdır ve bu havayolu duyarlılığı kişinin havayolunun bir özelliğidir ve kişi göz rengini nasıl değiştiremezse havayolunun bu özelliğini de değiştiremez. Astımı olan bir kişi bu durumu bir hastalıktan ziyade havayolunun bir özelliği gibi görürse bu durumla daha iyi başa çıkar ve hangi ortamlarda şikayeti artıyorsa havayolunun duyarlılığının tetiklendiği anlamına geldiğini ve o ortamlardan uzaklaşması gerektiğini bilir. Tedavi altında olan hastalarda bu uzaklaşma ile tetiklenen havayolu duyarlılığı normale gelir. Eğer kişi düzenli ilaç kullanıyorsa bu tetiklenme daha az olur ve hastanın havayolu duyarlılığını baskılamış oluruz. Hastanın havayolu tamamen normale gelir ve astım hastalığı olmayan kişilerin havayolu ile aynı seviyede olur.

Astım hastaları için en önemli olan durumlardan biri de ilaçlarını nasıl kullandıklarıdır. Sorarsanız hastalarımızın hepsi ilaçlarını söylediğimiz gibi tam saatinde kullanıyordur ancak bizim ilaçlarımızın hepsi ağızdan çekilen ilaçlardır ve hekim ya da eczacı ilacı tarif etmediyse hastalar yanlış kullanabilir. Eğer hastalara ilaçlarını nasıl ve hangi durumlarda kullanacaklarını tarif ederek gösterirsek bir astım hastasını kontrol altında tutmamız kolaylaşır. 
Tabii ki bunun dışında zor astım dediğimiz hasta grupları da vardır. Bu hastaların tedavileri daha meşakkatli olabiliyor ancak hastalarla karşılıklı iletişim sağlandığı sürece astım hastaları genelde bizim yüzümüzü güldüren hastalık grubudur. Eğer bu kontrolü sağlayabildiyseniz hasta için en iyi hekim sizsinizdir.           

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap