SON DAKİKA
SON DAKİKA


Başarının sırrı duygusal zekada
20.05.2020

Her anne baba çocuklarının  IQ dediğimiz bilişsel zekasının yüksek olmasını ister. Bilir ki bilişsel zekası yüksek olan bir çocuk kolay öğrenir. Kavrama ve problem çözme zekası yüksektir, sınavlarda başarılı olmaları kaçınılmaz bir durumdur. Ebeveynler çocuklarının hayatta başarılı olma ihtimallerini bilişsel zeka ile orantılı tutarlar. Eğer çocuğunuzun masa başında sürekli proje üreten bir çalışan olmasını istiyorsanız bilişsel zekası olan bir çocuğunuzun başarısı kaçınılmazdır.

 Bir de emosyonel duygusal zeka EQ dediğimiz bir zeka vardır ki belki de hayat başarısında bilişsel zekadan daha ön plana çıkacaktır. Bilişsel zeka sonradan geliştirilemez ancak duygusal zeka sonradan geliştirilebilir. Duygusal zeka; olaylar karşısında öngörülü olma, kendini kontrol edebilme, empati yapabilme, ekip ruhuna sahip olabilme gibi özellikler içerir. Bütün bu özellikler kişinin yapısıyla alakalı olabileceği gibi aile içerisinde ebeveynler tarafından öğretilebilinir özelliklerdir ve kişi sonradan da kendini bu yönde geliştirebilir. Emosyonel zekası yüksek olan kişiler olaylar karşısında kendini kontrol edebilir yani tepkisel yanıt vermez. Karşısındaki insanların davranışlarını altta yatan sebepleri düşünür, kendisini o kişilerin yerine koyar, kendisinin nasıl tepki vereceğini ve verilen tepkilerin nasıl sonuçlar doğuracağını hesaplar. İşte bu kişilerin hata yapma yüzdesi düşüktür.


Eğer duygusal zekanız yüksekse başarılı bir lider başarılı bir yönetici olabilirsiniz. Bilişsel zekası yüksek olan bir kişi çoğu zaman duygusal zekası yüksek olan kişiler tarafından yönetilir. Özellikle kurumların küçülmeye doğru gidildiği çalışan kişi sayısının seyreltildiği bu Covid-19 mücadele sürecinde, kişiler kontrol edemedikleri duygu durumlarını daha ön plana çıkaracaklar ve öfkelerini sinirli hallerini kalabalık bir iş yerinde gizleyebilirken bu dönemde daha çok  hissettireceklerdir. Yine bu dönemde duygusal zekası yüksek olan kişiler öngörülü hareket ederek sakin olmayı, toparlayıcı olmayı, yaşanılan süreci en az hasarla nasıl giderebileceğini hesaplayarak geçirir. Yani duygusal zekası yüksek olan bir idareciniz varsa şanslısınız, eğer şimdiye kadar bilişsel zekanız ile bir yere geldiyseniz dikkat edin, bu dönem sizin döneminiz olmayacaktır.  

Sonuç olarak bilişsel zekası yüksek olan kişilerin duygusal zekalarını da geliştirebildiklerini düşündüğümüzde en başarılı liderlerin bu gruptan çıkacağını söyleyebiliriz. Ama bilişsel zekanız yüksek değilse üzülmeyin, geliştirilebilir olan duygusal zekanızı geliştirmenin yollarını arayın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap