SON DAKİKA
SON DAKİKA


COVİD enfeksiyon sonrası uzayan öksürük ve nefes darlığı
6.03.2022

Teknoloji güzel bir şey. Aradığınızı her daim elinizin altında bulundurmak ,bilgi sahibi olmak teknolojinin bize sunduğu güzel bir nimet.Ancak bu nimetlerden faydalanırken sınırlarımızı iyi belirlememiz gerekir.Aksi taktirde aklımızın karıştığı  durumlar olabilir. Pandemi döneminde gelişen şikayetlerimizi takip etmek  ve hastalığın ilerleyişinde  dikkat etmemiz gereken  kriterleri öğrenmemiz konusunda Google ya da sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar  bizi yanlış yönlendirdiği gibi aklımızın karışmasına da sebep olacaktır. 2 yıllık bir süreçte  bir yandan virüsün mutasyonu bir yandan aşılama süreci ile hastalığın seyri değişti ,virüs her gün kendini güncelliyor. Acaba bizim faydalandığımız kaynaklar da kendini  bu oranda güncelliyor mu? Aşılı kişilerin  covid enfeksiyonunu halen PCR sürüntüleri ile test etmeye çalışmaları ne derece doğrudur?Aşı olmamızın sebebi covid enfeksiyonunu  daha az hasarla   atlatmamız içindir.4 aşısı olan birini  gribal şikayetleri var diye PCR  sürüntüsüne yollamak  bu saatten sonra mali külfetten başka bir şey değildir.Aşılar sayesinde toplumsal sürü bağışıklığı  kazanma yoluna gidilmelidir. Covid enfeksiyon sonrası  gelişen uzayan öksürüğünüz ve nefes darlığınız olabilir.

Bu  şikayetler enfeksiyon sonrası havayolu duyarlılığının gelişmiş olmasından kaynaklıdır.Yine  bunu araştırmak için Google arama motoruna girdiğiniz de covid akciğerinizi tuttuyor , lekelenmeler yapıyor şeklinde bir bilgiyle karşılaşabilirsiniz.İşte bu bilgi ışığı altında direk doktora tomografi talebiyle  gelebilirsiniz ve o tomografi çekilmeden hiçbir doktor sizi ikna edemeyecektir. Google arama motoruna  uzayan öksürük şikayetinizin neye bağlı olduğunu yazmadan önce  bir göğüs hastalıkları  uzmanına gitmenizde fayda vardır. Çünkü uzayan öksürüklerde  normal olarak değerlendirilen akciğer  grafisi karşısında  ilk  düşünmemiz gereken şey havayolu duyarlılığı gelişmiş olmasıdır.Daha evvel atlanmış  ya da şikayetleri önemsenmemiş  bir hava yolu duyarlılığınız olabilir ve covid enfeksiyon sonrası bu duyarlılık  artabilir. Yani uzayan öksürüğünüzün sebebi  geçici bir bronşit gelişmesinden kaynaklı olabileceği gibi   astım bronşitin tetiklenmesinden de kaynaklanmış olabilir.

İşte bu durumda  çektirecek olduğunuz akciğer tomografisi tanı anlamında bize bir şey katmaz çünkü havayolu duyarlılığını tespit etmek için yapılan tetkik   solunum fonksiyon testidir. Sizlerin araştırma yaparak  gelmiş olmanız öğrendiğiniz bilgileri kafanızdan silmek konusunda hekimi zorlayacaktır.Hekiminiz size tecrübelerini, bilgilerini  aktarsada  kafanızın bir kenarında eksik tetkik edildiğinizi düşüneceksiniz.Pandemi döneminde ciddi bilgi kirliliğinin oluşması ve bilgilerin güncellenmemesi   sonuç olarak  gereksiz tetkikler yaptırmanıza sebep olacaktır. Bu dönemde  covid enfeksiyon sonrası gelişen öksürük nefes darlıkları için çekilen tomografiler ciddi anlamda radyasyona maruz kalmanıza , bu maruziyet de ileriki dönemde  akciğer  ve meme kanserlerini tetikleyecek boyuta ulaşmanıza sebep olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap