SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid Enfeksiyonu İle Astım Hastalığının İlişkisi
7.05.2021

5 Mayıs dünya astım günümüz kutlu olsun .

Pandemi döneminde birçok hastalıklarımızı unuttuk, evlere kapanarak diğer birçok hastalıkların riskini azalttık bir yandan da bazı hastalıklarımızın bulgularının artmasına izin verdik. Çünkü 1 yıldır hangi şikayetlerimizi önemseyerek doktora gitmemiz gerektiğini bir türlü öğrenemedik. Ama bir hastalığımız var ki kendini pandemi döneminde unutturmadı. Unutturmadı çünkü covid enfeksiyonu ile bulguları tetiklendi .İşte astım hastalığı covid enfeksiyonu sonrası nefes darlığı şikayetini ön plana çıkartarak  kendini hissettirdi. Covid enfeksiyonu geçiren hastalar  hissettikleri nefes darlığını her ne kadar önemsemeseler bile  1- 2 ay geçmesine rağmen şikayetlerinin uzaması sonucu  soluğu doktorda almak zorunda kaldılar. Önceden astım tanısı olmayan bu hastalar covid enfeksiyon sonrası astım tedavisi aldılar.

Bu  ilaçları kullanmak  hastaları korkutsa da  bunun covid enfeksiyon sonrası normal bir süreç olduğu  biz hekimler tarafından hastalara anlatılamadı. Hastalarımız covid enfeksiyonu ile ilgili bilgilerini o kadar geliştirdiler ki hastalığın kontrolü göğüs hastalıkları uzmanlarının elinden çıktı. Hastaların istekleri doğrultusunda gereksiz yere tomografi çekimleri antibiotik kullanımları  gelişti. Hastalığın nasıl doğru yönetilmesi gerektiği hekimlere bırakılmadı. Çok sesli koro gibi yönetilen covid enfeksiyonunda doğru koro şefleri olsaydı en azından kulağı tırmalamayan ahenkli sesler çıkardı bu da hastaların korkularını azaltabilirdi. Bu yazımda  en azından hastaların covid enfeksiyon sonrası astım benzeri bulguların gelişebileceğini  ya da  göz ardı edilmiş tanısı konmamış astım hastalığının  tanısının konulduğunu vurgulamayı amaçladım. Dünya astım gününde astım hastalığını covid enfeksiyonu ile ilişkilendirerek önemini vurgulamak istedim. Astım hastalığı geri dönüşümlü bir hastalık olup bulguları ortamla değişkenlik gösterebilir. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları hava yolu duyarlılığını tetikleyerek  nefes darlığı hırıltı uzayan öksürük göğüste baskı şikayetleri gelişebilir. Astım hastalığından korkmak yerine bu duyarlılığın  havayollarımızın bir özelliği olduğunu bilmek bu hastalıkla mücadeleyi kolaylaştıracaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap