SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid testim pozitif çıktı “eyvah!”
17.02.2022

Covid testiniz pozitif çıktı “Eyvah!” demeden önce… Bir bakalım aşınız var mı? Aşınızın olması bu pozitifliği ne oranda etkiler ve bizi ne oranda rahatlatmalı? Karantina sürecinizi nasıl geçireceksiniz? Karantina bittikten sonra ne yapmalısınız? Ve daha birçok soru kafanıza takılacak ve panik olacaksınız. Önce; aşı beni korumadı bir işe yaramıyor, zaten bu kadar kısa sürede aşı nasıl üretilebilir ki deyip yorum yapacaksınız. Bu sorular kafanızda uçuşurken, aşılara yorum yapmadan önce bu yazıma bir göz atmanızı isterim. Pandemi dönemini aşılı ve aşısız dönem şeklinde ikiye ayırmalıyız ve bu iki dönemdeki hastalığın seyrininde farklı seyredeceğini bilmeliyiz. İnsan bedeni daha evvel hiç karşılaşmadığı bir virüsle karşılaştığında amansız bir düşmana karşı savunmaya geçer. Düşmanınızı tanımıyorsanız ve onu hangi silahlarla vurmanız gerektiğini bilmiyorsanız yenilmeye mahkumsunuz. Oysa düşmanınızı manüple etmeyi bilirseniz ve kendinizce manevralar geliştirirseniz  o savaştan galip gelme ya da az hasarla çıkma ihtimaliniz var.

Pandeminin aşısız döneminde  bazı manevralar öğrendik bu manevralar virüsün bedenimizde davranış şekillerine göre nasıl takipte olacağız ve hangi ilaçları kullanacağımız üzerine gelişti. Ancak virüslerin bir özelliği vardır ki sürekli mutasyona uğrarlar, yani genetik olarak yapı değiştirirler. Mutasyona uğradıkça hastalık yapıcı etkileri ve şiddeti de değişir. İşte bu yüzden virüse karşı tam bir savunma içerisinde olmamız için onu biraz tanımamız gerekir.

Aşılar ile vücudumuza virülansı yani hastalık yapıcı etkisi azaltılmış virüs veririz ki savunmamızı yapacak olan savunma askerlerimizi atağa geçirelim. Aşılanmış kişinin savunma hücreleri artık bu virüsü tanıyordur ve virüsle karşılaştığında ne yapacağını bilir. Kişinin savunma hücrelerinin gücüne göre   bu savaştan hiç etkilemeden de çıkabilir hafif zayiatla da çıkabilir. Ama emin olun ki aşılanmış kişi virüse karşı 1-0 önde savaşa başlayacaktır. Pandemiler aşılar ile son bulur. Ortada bir salgın vardır ve bu salgını yapan mikroorganizmaların tespit edilebilen genetik yapılarından faydalanarak hızlı bir şekilde aşı geliştirilmelidir ve bu aşıların uzun vadedeki yanıtlarını bekleyecek olursak pandemi dönemi uzar gider. Normalde her yıl yapılan grip aşıları da bir yıl öncesinde görülen virüsün özelliklerinden faydalanılarak üretilir. Yani grip aşılarının da yüzde yüz koruyuculuğu yoktur aşı grip bulgularından daha az etkilenmenizi sağlar ve grip aşıları da her yıl yeni geliştirilen aşı ile tekrarlanır. Pandeminin aşılı dönemindeki hastalardan ağır seyreden yoğun bakım sürecine giren hastalar bilin ki aşılarını ihmal eden hasta grubudur. Aşılara ön yargılı olmak yerine aşımızı olup covid enfeksiyonunu normal gribal enfeksiyon seyrine döndürmemiz gerekmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap