SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünyada ilk tıp eğitimi veren şifahane Kayseri'de
1.07.2021

Tıp tarihine Türklerin ilk  imzalarını atmaya  başlaması Selçuklu dönemine ve taa 13. yüzyıla dayanmaktadır.Dünyada ilk tıp eğitimi veren merkez Anadolu topraklarında  zamanın en donanımlı medreselerinden birine sahip olan Kayseri ili içerisinde olduğunu biliyor muydunuz ?Anadolu topraklarında  kervan yollarının kesiştiği  ve Selçuklu  döneminde 15 medreseye sahip bir bilim ve sanat merkezi olan bir şehirdir Kayseri.13. Yüzyıldan sonra alimler şehri  olarak anılmaya başlanan Kayseri şehri Gevher Nesibe Şifahiyesi adı altında anılan bir tıp merkezine borçludur bu ismi.13. Yüzyılda dünyada ilk tıp eğitimini  veren bu merkezde hekim, cerrah , göz mütehassısı , yardımcı asistanlar,  akıl hastaları ve ruh hastalıkları koğuşları ve eczanesi bulunmaktaydı.

Kayseri'ye gelip yasakların son bulduğu ilk fırsatta bu şifahaneyi gezmeye gittim. Doğu ve batı binasından oluşan bu şifahanenin bir binasında hasta yatırılırken diğer binada asistanlara tıp eğitimi veriliyormuş. O dönemin eczanesinde yer alan ilaç yerine kullanılan  otlar bunların tartıldığı malzemeler,cerrahların o günlerde kullandığı  aletler  farklı bülümlerde sergileniyordu.

Aynı zamanda Büyük Selçuklu  Devletinin kültürünü yansıtan bazı kazı  malzemeleri , mezar taşları , o dönemin inançlarını yansıtan bölümler vardı. Bana en etkileyici gelen bölümü ise müzik ve kuş sesleri ile  tedavi yapılan  küçük odaların bir koridora açıldığı bölümdü .Yere yansıtılan su  dalgası veren ışık hüzmesi vardı koridorda . Akıl hastalarının da  yatırıldığını düşünürsek hele bir de çaresiz hastalığı olanları; ne huzur verici bir ortam diye düşünmemek mümkün değildi. Bir başka bahsetmek istediğim bölüm ise ; daracık bir koridora yansıtılan Selçuklu döneminin günlük hayattan seslerinin olduğu kısımdı.

Bu koridora girdiğinizde ezan sesleri- çocuk sesleri  esnafın çıkardığı  gürültü mahiyetindeki sesler sizi o döneme götürmeye yetiyordu. Şanlı tarihimizle her zaman övünmüşümdür ve  birkez daha övünmek için gittim  Gevher Nesibe Tıp Merkezine. Biz tıp tarihine yüzyıllardır imzamızı atıyoruz ama  yurt dışına yapılan beyin göçlerine bakınca ve bu şanlı tarihe; üzülmeden de geçemiyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap