SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hekim haklarını koruma günü
28.10.2021

           26 Ekim hasta hakları gününüz kutlu olsun.

         1998 yılında Uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli mevzuatlarla hastanın öncelikli yararını gözeten  zarar görmemesini hedefleyen haklar belirlenmiş ve vatandaşlara bir gün kutlaması gibi sunulmuştur. Hasta hakları olarak sunulan maddeler aslında hekimi koruyan  hizmet verirken kendini güvende hissetmesini ve  mesleğine saygı duymasını sağlayan maddelerdir. Yanı hipokrat yemini ederken herkesin huzurunda söylediği sözlerin eş değeridir.

         Kişinin tedavisi hakkında bilgilendirilmesi maddesini ele alalım. Kişinin bedenine yapılacak her müdahaleyi ve riskleri bilmesi aslında hastalığın tedavisi konusunda sadece aracı olan hekimi koruyan bir maddedir. Ancak taktir edersiniz ki güven duygusunun kaybolduğu ve google hekimliğiyle herkesin hekimlik yapmaya çalıştığı bir ortamda bu maddenin bir hükmü kalmamaktadır.

          Kişinin tıbbi bakım ve tedavi hakkı vardır hekimini ve hastanesini seçme hakkı vardır. Maalesef bu hakta yanlış anlaşılarak; çantamı koluma takarım doktor doktor hastane hastane gezerim, iş yükü maliyet beni ilgilendirmez şeklinde revize olmuş gibi geliyor bana. Bu durumda hekimin artan iş yükü hekimin hakkına girmek oluyor ve bu maddenin işlevsizliğini arttırıyor.

           Hastanın özel kayıt ve kimlik bilgilerinin  saklanması  hakkı. Maalesef sağlıkta dönüşüm programı ile her şey dijitalleşti ıslak imzaları ellerinden alınan hekimlerin  e-imza adı altında bir flaş belleğe yüklü imza ile tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Sürekli cebinde taşıyamayacağı bu flaş bellek bilgisayarında takılı olduğu sürece  birilerinin oturup tüm bilgilere sahip olmasına sebep olacaktır. Islak imza her şeydir dediğim noktada pratik olsun diye yapılan bu uygulama maalesef hasta hakkını korumadığı gibi hekimin her an başını yakabilecek bir durumdur.

          Kişinin hekiminden en son gelişmiş bilgilerle hizmet alma hakkı vardır. Hekime bu bilgiler yurtiçi ve yurt dışı kongre ve toplantı bazında ya da uzun süreli uygulamalı eğitimler şeklinde kendi hastanelerin dışında verilmesi ile gerçekleşmektedir. Artan iş yükünden dolayı zaten izin kullanamazken bu gelişim kurslarına nasıl vakit bulsunlar? Aynı zamanda finansal kaynağın sağlık bakanlığı tarafından  sunulması gerekirken yıllar içerisinde bunlara da kısıtlama  gelmiştir.

          26 Ekim hasta haklarınız kutlu olsun. Biz hekimler de ettiğimiz hipokrat yemininin yıllar içerisinde nasıl eridiğini, yok olma sebebinin hekimlermiş gibi gösterilmesini izleyip duralım.

          Unutulmaması gereken bir durum varsa hiçbir hekim hastaya zarar vermek için yetiştirilmiyor. Ülkenin en taktir gören mesleğini hasta hakları diyerek maddeler halinde poliklinik ve acil girişlerine asmak yerine bu maddeleri daha anlaşılır kılmak gerekir diye düşünmekteyim

          İşte bu yüzden hasta hakları bünyesinde tüm <<hekimlerin haklarını koruma  gününü>> ben bu günde kutluyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap