SON DAKİKA
SON DAKİKA


İlaç tanıtım mümessillerinin gözünden
20.09.2019

Bir hekim olarak sektör çalışanlarının bu denli zor bir iş sahasında çalıştıklarının belki bende o güne kadar farkında olamamıştım. Doktor karşısına çıkıp ilaç tanıtacak olan bu arkadaşların yaptıkları işleri aslında okadar normalleştiriyoruz ki onların karşımızda yaşayacakları heyecanı düşünemiyoruz. Eğer sizlerin çalıştığı kişiler bu işin uzmanı kişiler ise sonradan alınan eğitimlerle bu kişilerin karşısına çıkmak  ne kadar zor bir iş olsa gerek. Sektör çalışanları bir hekimin kaleminden çıkan bu yazıyla okadar mutlu olmuştu ki Türkiyenin dört bir yanından teşekkür mesajları aldım. İşte  bu mesajlar beni mutlu ederken  bir yandan da utandırdı. Utandım , çünkü vatandaşları ,  empati yaparak,sektör çalışanlarına  anlayışlı olmaya çağırırken aslında aynı empatiyi doktorların da yapması gerektiğini düşündüm.

SEKTÖR ÇALIŞANI MUZDARİP

Öncelikle aldığım yorumlar eşliğinde sektör çalışanlarının aslında sadece poliklinik kapılarında beklerken muhatap oldukları hasta yakınlarından muzdarip olmadıklarını aynı zamanda hekimlerin davranış şekillerinden de rahatsız olduklarını anladım. Yoğun iş temposu içerisinde çalışan hekimlerin aslında sektörden hizmet almak istemesine karşılık bu vakti onlara ayıramaması sektör çalışanlarının işini daha da zorlaştırmaktadır. İşte hastane ortamlarında hekimlere ziyaret götüremeyen sektör çalışanları,  bu noktada çalışma sahalarını yemek ortamlarına taşımaktadır. Aslında vatandaşın doktorlara beleş yemek yediriyorlar dediği vakitler hekim mümessil ilişkisinin bir parçasıdır.

EĞİTİM SÜRECİNDEN GEÇİYORLAR

Vatandaşların sektör çalışanlarını anlayabilmeleri için öncelikle onların hangi süreçler içerisinde işe alındıklarını bilmeleri gerekir.Bu meslekte tercih edilen kişiler  hem görsel hem  de hitaben iyi olmak durumundadır. Mesleğe kabul edildikten sonra  hem sorumlu oldukları ilaçlar konusunda eğitim alırlar hemde  prezentasyon yöntemleri ,kendini ifade edebilme ,kişilik analizleri gibi çeşitli kişisel gelişim kurslarına tabii tutulurlar. Artık ilaç tanıtım mümessilleri sağlık bakanlığının onayladığı mümessil sertifikalarıyla kabul görmektedirler. Bu sertifikaları almak içinde geçmesi kolay olmayan , tıbbi bilgiler içeren bir sınava tabii tutulurlar.  Gayet özellikli bir meslek olan tıbbi ilaç tanıtım mümessilleri §ileriki dönemlerinde sektörde yükselme imkanı da bulabilmektedirler.

SEKTÖRÜN SUNDUĞU İŞ SAHASI KÜÇÜMSENEMEZ

Her mesleği icra eden iyi çalışan olduğu gibi mesleğini kötüye kullanan  çalışan da vardır .Meslek çalışanları ile ilgili yorumlar yaparken mümessil olsun hekim olsun duyduklarınızla değil , o mesleğin kişilere sunduğu imkanları bilip , öğrenip  yorum yapmak gerekir. Sevgili vatandaşlarım insanların mesleklerini eleştirmeden önce kazanılmış haklara dönüp bir bakmak lazım. Sekiz milyon üniversite mezunu çocuklarımızın olduğu ülkemizde her üniversite mezununa iş sahası bulmak zorunda kendisini sorumlu tutmayan bir devlet anlayışında ilaç sektöründe  nerdeyse 20 binin üzerinde tıbbi ilaç tanıtım mümessili ve fabrika kapsamını da düşünürsek 100 binin üzerinde bir çalışan vardır.Bu kadar büyük  iş sahası yaratan  bu sektörü ülkede kimse görmezden gelemez.

Sevgili vatandaşlar ister kabullenin ister kabullenmeyin her ülkede olduğu gibi bizim de ülkemizde ilaç sektörü vardır ve bu sektör çalışanları hekimlerin ve hastanelerin birer parçasıdır. Hiçbir idari yönetmelik çalışanların çalışma saatlerine müdahale edemez. Karşılıklı anlayış saygı ve sevginin eksik olmayacağı bir ülkede çağdaş anlayış çerçevesinde herkesin mutlu bir şekilde çalışmasını ümit ederim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap