SON DAKİKA
SON DAKİKA


Koah Hastaları dikkat!
23.09.2019

Pulmoner rehabilitasyon kronik akciğer hastalarında uygulanan bir çeşit tedavi şeklidir. Bazı merkezlerde  bu  tedavi şekline ciddi bir yaklaşım vardır ve gerçekten hastalar  bu tedaviden çok güzel yanıt alırlar. KOAH hastaları ilerleyen nefes darlığı karşısında   günlük fiziki hareketlerini kısıtlayarak  hareket ederler. Halbuki biz bu hastaların günlük aktivitelerini devam ettirmelerini  isteriz. Akciğer rehabiltasyonunun  kısa ve uzun vadeli   iki hedefi vardır. Kısa vadeli hedefimiz ,  hastaların kolay nefes almalarını sağlayarak  nefes darlığına yol açan aktivitelerde  anksiete  yaşamalarına engel olmaktır. İleri derecede KOAH hastalığı olan kişilerde  her an sıkışacağım korkusu vardır ve bu hastalar bu korkuyu yaşadıkları içinde sıkça hastanede yatmak isterler. Aynı  zamanda bu hastalar gergin ve sinirli yapıya sahiptirler. Hasta yakınları  bu hastaların  çok huysuz olduklarından yakınırlar. Halbuki  problem hastalardaki nefes alamayacağım boğulacağım korkusudur. Uzun vadeli hedefimizde  hastanın hayat kalitesini arttırmak ,egzersiz toleransını  yükseltmek ve bu sayede hastalığın  alevlenme sayısını azaltarak  hastaların bu korkusunu gidermek vardır.

BÜZÜK DUDAK  SOLUNUMU –DİAFRAGMATİK  SOLUNUM EGZERSİZLERİ

Büzük dudak solunumunu ve diafragmatik solunum yapmayı aslında hastalar çoğu zaman kendi kendilerine öğrenirler. Büzük dudak solunumu ağız kapalıyken  burundan  birkaç saniyede alınan  nefesin dudak büzülerek  ıslık çalar gibi  46 saniyede verilmesidir. Diafragmatik solunum  egzersizleri ise akciğer mekaniğini düzenler. Alınan nefesin  akciğerlere daha eşit dağılmasını  sağlayarak nefes  alış- veriş etkinliğini  arttırır. Bu  teknikte hasta  esas olarak karın  yardımıyla nefes alır. Akciğerler lob, loblar da segment dediğimiz kısımlardan meydana gelir. Rehabiltasyon yöntemleri ile   hastaya akciğerlerin segmental solunumu öğretilir. Bu teknik , uzun süre yatan hastalarda  ve koyu kıvamlı balgamı olan hastalarda çok fayda sağlayan bir tekniktir.

KOAH HASTALARINDA BALGAM ATAMAMA CİDDİ BİR SIKINTIDIR

KOAH hastalarında ve uzun süre yatağa bağımlı kalan göğüs felçli hastalarda hava yolundaki balgamı atmak ciddi bir sıkıntıdır. Rehabilitasyon teknikleri içerisinde öğrettiğimiz bir yöntem de, avuç içini kubbe şekline getirerek hastanın göğüs kafesine ve sırtına vurma işlemidir. Bu işlem küçük havayollarında birikerek havayolunu tıkayan balgamın  daha büyük hava yollarına taşınmasını sağlar ve hasta doğru öksürme yöntemi ile balgamını atabilir.KOAH hastalarında hastalığın doğal seyri olarak enfeksiyon olmasa bile bol balgam çıkarma söz konusudur. Elimizi hastanın göğüsüne koyarak derin nefes alması sırasında elimizle göğüs kafesine bastırarak oluşturacağımız  titreşimler de solunum yollarındaki  balgamın atılımını kolaylaştıracak diğer rehabilitasyon yöntemidir.

DOĞRU ÖKSÜRME VE NEFES TUTMA TEKNİĞİ

Büyük havayollarındaki balgamı daha yüksek basınçlı öksürük ile atabilmek için de hastaya doğru öksürme yöntemi öğretilir. Hasta oturtularak derin bir nefes aldırtılır ve nefesi birkaç saniye tutturulur ve ağzı açıkken yeni bir nefes almaksızın kuvvetlice  iki kez öksürtülür. Ardından derin derin nefes aldırtılarak işlem tekrarlanır. İşte bol ve bazen koyu kıvamlı balgamdan yakınan KOAH lı hastalar için etkili öksürük şekli budur.  Fizyoterapistler tarafından uygulanan pulmoner rehabilitasyon ,ilaç tedavimizi destekleyecek  ve hastaya  ciddi konfor sağlayacak tedavi yöntemidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap