SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korku Başarıya Giden Yolu Baltalar
21.10.2021

“Hayatta başardım dediğiniz kaç tane olayı korkarak gerçekleştirdiniz?” Başarı hikayenizde bir korku deneyimi olduğunu hiç zannetmiyorum, halbuki ebeveynlerimiz bize bir olayı deneyimletirken içimize korku salarak öğretmeye kalkmadı mı? Dokunma yanarsın, koşma düşersin, tutma kırarsın.

6 yaşına kadar bilinçaltımız sürekli her konuyu yaşadıklarımızı duyduklarımızı bir bilgisayar hafızası gibi kaydeder ve erişkin dönemindeki tüm davranışlarımızı işte bu hafızaya aldığımız kayıtlarla yaparız. Psikologların hipnoz yöntemi ile çocukluk çağında yaşadığınız travmaları ortaya çıkarmasının sebebi de budur. Sağlıklı davranışların olduğu bir ailenin bireyleri iseniz hayata 1-0 önde başladınız demektir.

Konuyu sigara bırakma ile ilgili Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalara getirmek istiyorum. İzlerken tüylerimin diken diken olduğu o dramatik kamu spotlarını konu içeriği olarak çok etkileyici buluyorum. Ama hekimliğim süresince akciğer kanseri olmuş ya da son dönem oksijen makinasına bağlanmış kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) olan birinin yakınının bundan dolayı korkarak sigarayı bıraktığını hatırlamıyorum. Öyle olsa hekimler ve diğer sağlık çalışanları en başta sigarayı bırakmayı başarırdı. Sigara içmenin normalleştirildiği bir toplumun bireyi iseniz bilinçaltınız size içmeme dürtüsüne baskın gelecek şekilde iç sinyali verecektir. Bilinçaltınız stres anında  - mutluluk anında – üzüntülü anında nerdeyse her olayın tesellisi gibi içilen bir sigarayı hafızaya almıştır.

Düşmanınızın topraklarınızı işgal etmesi bir sonuçtur önemli olan işgal altına uğramadan önlemler almaktır. İşte savaşan erlere bu sonuca giden yolları öğretmek doğru olan yöntemdir.

Sigara paketinin arkasına “sigara kanser yapar- cinsel aktivitenizi azaltır” yazmak yerine “içecek olduğunuz o tek bir sigara başlamanız için bir tuzaktır”, “sigara içmek madde bağımlılığıdır-dikkat! Şu anda içtiğiniz bu ilk sigara ile bağımlılığınızı tetikleyici bir adım atmış bulunuyorsunuz” diye yazsa belki de daha etkili olurdu diye düşünüyorum.

Sigara bırakma poliklinikleri yıllardır hatırı sayılır derecede pahalı bir ilacın dağıtımı için varolan poliklinikler şeklinde hizmet verdi. Kendi bünyemde de bu poliklinikte hizmet verdiğim için KETEM poliklinikleri altında nasıl hizmet verildiğini yakından takip edebildim. Yakın takip altında tuttuğum hastaların dışında bu ilaçları tedavi süresince uyumlu bir şekilde kullanan kimseyi görmedim.

 Sevgili sigara içiciler, siz bir tuzağın mağdurlarısınız, o ilk içtiğiniz tek bir sigaranın sizi madde bağımlısı yapacağını, içinizdeki bombanın saatinin o an itibarıyla kurulmaya başladığını ve er geç bombanın piminin çekileceğini bilseydiniz o ilk sigarayı içmezdiniz. Şimdi bu tuzaktan kurtulmak için yanlış bir algı ile oyalanıyorsunuz. Sigaradan kurtulmanın yolu düşmanınızı tanımaktan, size ne yapacağı değil nasıl bir algı ile beyninize hükmettiğini öğrenmekten geçecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap