SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sanal hekimlik
7.02.2021

Bir gün hekimliğin sanal ortamda yapılacağını bilseydim hekim olur muydum acaba? Ve tüm diğer hekimler bu mesleği tercih eder miydi? Sorumu şu şekilde hemen değiştiriyorum. Hekimler bir google hekimliği ile hastaları tarafından takip edileceklerini bilselerdi  kaçı bu mesleği seçerdi?

Nerden çıktı şimdi bu sanal hekimliği diyeceksiniz? Aktif çalışan bir hekim olarak her gelen hastanın googledan araştırma yaparak geldiğini gördüm. Ya da tahlil ve bulguların dökümünün komşu Ayşe abla, hemşire tanıdık ya da bir başka branş doktoru tarafından  yaptırılarak getirildiğini  gördüm. İnsan vücudunu bir bütün olarak ele alırsak, bir organın başka bir organla bağlantısı olduğu ve yapılan tetkiklerin tek bir hastalıkla bağlantılı olmadığını da düşünmek gerekir. Hastalıkların her kişide farklı seyredebileceği klinik bulguları aynı hastalıkta da olsa değişebileceği,  kan değerlerinde oynamalar olabileceği  maalesef google da yazmıyor. Tıp eğitimi alırken hocalarımızın hep dediği bir söz vardı ----Karşınızda hastalık değil hasta var --- derlerdi ve tıp eğitimi bu sözün ışığı altında bizlere verildi. Her tıbbi bilginin bir hasta başı pratik yapma yöntemi vardır ve bu yılları alan eğitim süreçlerinden geçilerek hekimlere kazandırılır. Yani bizler laboratuvar kağıtlarını değil hastaları tedavi ediyoruz. İşte bu kısım  google hekimliğinde yer almıyor.

Sanal hekimliği bir kenara koyalım ve bir başka açıdan olayı ele alalım. Sağdan soldan duyulan  bilgilerle aydınlatıldım ışığı altındaki medya programlarıyla vatandaşların bir kısmı  başımıza doktor kesildi. Bu kişilerin kendileri üzerindeki hekimliğini nasıl yapacağı konusu  o kişiyi ilgilendirir ancak  bir hekime müracaat ettiğinde onun tedavi şekline  müdahale edemez, hangi tetkikleri isteyeceği konusuna da yorum yapamaz. İşte bu noktada hekimlere karşı güven kaybı oluşmaktadır. Ve yine gördüğüm şudur ki vatandaşlar google başına oturup güven kaygısı içinde kendilerine hekim aramaktadırlar.

Diyeceğim şudur ki herkes sağlıkları konusunda söz sahibi oldu ve bu durumda ülkemizde hekime de gerek kalmadı.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap