SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sevindiren zam mı demeliyiz buna yoksa üzen mi
8.01.2022

Dönem  dönem poliklinikte  hasta bakarken anket  soruları hazırlayıp vatandaşımın nabzını tutarım. Hekimini  nasıl seçer ,bir hekimde aradığı özellikler nelerdir, hastalıklar karşısındaki tepkileri nasıldır gibi. Sosyal medya hesabınız varsa  bu anketleri yapmak daha kolay oluyor ,zaten  bu camiada sürekli tutulan bir  vatandaş nabzı var. Ben de sigaraya gelen %47lik  zama karşılık bir anket çalışması yaptım ve zamı gösteren bir sigara görseli altında, sigara zammından etkilendim - neyse parası alır içerim şeklinde bir anket hazırladım. Gelen yanıtlar içerisinde neyse param veririm diyenlerin 2 katı oranında  etkilendim diyen çıktı. Bu demek oluyor ki belli bir kitle halen bütçesinden feragat edip sigarasını almaya devam edecek. Bir süre sonra her şeye alışıldığı gibi bu fiyatlara da alışılıp  etkilendim diyenler azalttıysa  ya da bıraktıysa bir süre sonra tekrar içmeye başlayacaklar. Yakın zamanda bir dershanede lise son öğrencilerine sigarayla ilgili  farkındalık toplantısı yaptım.

Müdür bey <<sigaraya zam geldi çocuklar artık sigara alamayız bırakmamız lazım diyor>> dediğinde bu işin bu kadar kolay olmadığını kendisine de söylemiştim. Bugün sigara parası bulamayan gençler bir araya gelip harçlıklarını birleştirecekler  ortak sigara alıp  içecekler ya da kaba tabirle otlakçılığa başlayacaklar. Bir Yeni Zelanda modeli geliştirmedikten sonra sigara bağımlılığından kurtulmak mümkün olmayacaktır. Yakın zamanda Yeni Zelanda sağlık bakan yardımcısı açıklama yaptı ve 2008 itibariyle doğan çocuklara sigara satışını yasaklayan bir kanun maddesi çıkardılar. Bu girişimle hem yeni genç kuşağın sigaraya ulaşımını engelleyecekler hem de bu kuşaktan doğacak yeni kuşağın bilinç altını temizleyeceklerdi. Çünkü bu bir madde bağımlılığıydı. Ve bu madde bağımlılığına alışmak aslında bilinç altından sigara içmenin normalleştirilmesiyle gerçekleştiriliyordu. Yani yeni nesil bilinç altının kapandığı 6 yaşa kadar çevresinde sigara içen birilerini özellikle ebeveynlerini görmeyecek ve erişkin dönemde sigara içmeyi kendilerine normalleştirmeyeceklerdi. Sigara içmenin bir madde bağımlılığı olduğu bilinciyle hareket eden Yeni Zelanda sağlık sistemi gibi bir yaklaşım olmadığı süre içerisinde sigaraya % 47 değil %100 zam yapılsa bile  insanların sigara içmsine engel olunamayacaktır. Tabii ülke politikasında gerçekten sigarasız bir toplum yaratılmak isteniyorsa. Kendi çabanızla sağlıklı kalmaya çalıştığınız güzel günler geçirmeniz dileğiyle.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap