SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zihnimizde algı operasyonu
31.03.2022

Neden sigara içtiğinizi hiç düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz  şu anda bir düşünmenizi isteyeceğim sizden. Cevapları sizin adınıza ben bu yazımda sıralayıp sigaraya karşı bir farkındalık geliştirmenizi  sağlayacağım.

Bir gün boyu içtiğiniz sigaraları bir otomatik yazılım dahilinde içersiniz. Aslında neden nasıl kiminle ve hangi duygularla içtiğinizin farkında bile değilsinizdir. Örtülü belleğiniz sayesinde bazı davranışları farkında olmadan tıpkı motor eylemleri hatırlama becerisi gibi yaparsınız. İşte bu yüzden bu yazımı okurken durup düşünmenizi ve bazı eylemlerinizi ağır çekime almanızı isteyeceğim sizden. Gözünüzü kapatın  en çok sigara içtiğiniz ortamı düşünün. Yanınızda kim var? Hangi sosyal ortam içerisindesiniz? Her sigara içişinizi damarlarınızda hissederek  duygu durumunuzu kontrol edin.

Hayal ettiğiniz ortam  bulunmak istediğiniz bir ortam mıdır? Çalışma  ortamında işe ara verip dış mekanda üşüyerek ya da sıcaktan bunalarak içtiniz bu sigarayı, aslında bu kısacık mola sizi rahatlatmadı çünkü bu molaya sahip olabilmek için yaşadığınız bir stres vardı, işim bitmedi, mola saatim geçiyor, yerime bakacak birini bulsam gibi düşüncelerle konsantrasyonunuz bile bozulmuştu. Oysa şimdi sigaraya kavuştunuz içtikçe rahatladığınızı düşünüyorsunuz,  biraz üşümüş ya da sıcaktan bunalmış olabilirsiniz ama mutlusunuz zevk aldınız.

45 dakika sonra yine aynı duygular ve aynı eylemler içerisinde  tekrar sigara içeceksiniz. Çünkü 50 sn süren sigara içme eylemi ile sadece içinizdeki nikotin canavarını doyurdunuz ve 45 dakika sonra  bu canavar tekrar doymak isteyecek. İçtiğiniz sigaradaki nikotinin beyindeki nikotin reseptörlerine bağlı kalma süresi 45 dakikadır. Siz içinizdeki nikotin canavarını doyurduğunuz için mutlu olduğunuzu  eylemden zevk aldığınızı düşünüyorsunuz. Halbuki şimdi size içerken ağzınızda hissettiğiniz tadı tarifleyin desem birçok kişi bunu başaramayacak.

Peki sigara içme ortamlarınızda birlikte olduğunuz kişileri düşünün ne kadar samimisiniz nasıl bir iletişim bağı var aranızda bu ortam ve kişiler olmak istediğiniz yer ve kişiler midir? Yoksa sigara içtiğiniz için mecbur kaldığınız  tercihler midir?

Sigaranızın her bir dumanını düşünerek ciğerinize  çekmenizi istiyorum sizden ve eş zamanlı tüm vücudunuzda oluşturduğu duyguya kanalize olmanızı. Sıcak bir duygu mu bu, güven veriyor mu size? Yoksa soğuk korku veren bir duygu mu? Şimdi ciğerlerinize çektiğiniz her bir dumanda 4000 adet kanserojen maddenin  vücudunuza nasıl dağıldığını düşünün. Hâlbuki birçoğunuz belki de vitamin ilacı içiyorsunuz ve organik beslenmeye dikkat ediyorsunuzdur.

Bu kısacık yazıyı okuduktan sonra hemen uygulamaya geçin, belki daha evvel sigarayı bırakmayı hiç düşünmemiş olabilirsiniz ancak şu anda bu yazının hakkını vererek okuduysanız bırakma sürecine girmek için bir farkındalık oluşmuştur sizde. Bu farkındalık bile sigara bırakma konusunda attığınız önemli bir adımdır.

Sevgili okurlarım hepinizin sağlıklı uzun bir hayatı hakkettiğini düşünüyorum. Hayata bir kez geldiğinize göre o hayatı en kaliteli şekilde yaşamak için zihninizi tekrar programlamanız gerekecektir.         

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap