SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir süre daha
16.04.2022

Merhabalar.

Salgında vaka sayısı belirgin olarak azaldı. Son varyantın Omicron olması ve bu varyantın diğerlerine göre daha hafif klinik seyir göstermesi, Omicron’un ülkemize ulaştığı dönemde aşılanan kişi sayısının önceki dönemlere göre daha fazla olması ve biraz da, hasta olmayanın neredeyse kalmaması sebebiyle vaka sayısındaki azalma, son dönemde toplum olarak rahatlamamızı sağladı.

Bu rahatlamaya hepimizin ihtiyacı vardı. Elbetteki rahatlayalım ve hem ruhsal hem de bedensel olarak iyi hissedelim ama bu rahatlama şimdilik kapalı ve kalabalık mekanlarda maskesiz dolaşma şeklinde lütfen olmasın. Çünkü hala test sonucu pozitif gelen, yatırarak takip ettiğimiz ve bu takiplerde de yoğun bakım ihtiyacı gelişen hastalarımız mevcut.

Vaka sayısı azaldı evet ama aşı etkinliklerimiz de, son aşılarımızın üzerinden zaman geçmiş olması nedeniyle azalmaya başladı. Şu anda kalabalık ve kapalı mekanlarda maskesiz bulunabileceğimiz zamanlara ne yazık ki henüz ulaşmadık.

Bunu neden söylüyorum, çünkü şehir merkezindeki bir hastanede her gün poliklinik yapıyorum ve muayeneye gelen hastalar arasında maskesiz olanlar çoğalmaya başladı. Bunlar içerisinde daha önce hastalığı geçirmediğini söyleyenler ve aşısız olanlar da var. Ve yine bunlar arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, ara sıra öksürük, halsizlik ve eklem ağrısı olanlar ama bunu ya soğukta kalmasına, ya üşütmüş olmasına ya da alerjik bünyesine bağlayıp Covid açısından PCR testi yaptırmaya gerek görmeyenler de var.

Yani demek istediğim şu: Son aşılarımız üzerinden zaman geçtiği için etkinliklerinin azalmış olma ihtimali bulunuyorken, Covid olma ihtimaline rağmen hafif geçirdiği için PCR yaptırmayan ve maskesiz dolaşanlar varken, kalabalık ve kapalı mekanlarda maskesiz bulunmak şu an için risk almak demek. Özellikle de hastanelerde bu risk çok daha fazla. 

Hastanelere gelen kişiler zaten personel dışında, hastalar ve hasta yakınları. Bu hastalar içinde 65 yaş üzerinde olanlar, gebeler, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler de var. Aşısızlar ve son aşıları üzerinden zaman geçmiş olanlar da yine risk grubunda. Ayrıca şikayetleri bulunan fakat Covid olduğunu düşünmeyerek test yaptırmayan, bu şikayetler nedeniyle başka polikliniklerde muayene olan ya da koridorda sırasını bekleyen hastalar da mevcut. Yani hastaneler bu konuda her yerde olunandan daha fazla dikkat gösterilmesi gereken yerler.

Lütfen bir süre daha, kapalı alan ve kalabalık mekanlarda özellikle de hasta insanların (hem başka nedenlerle bağışıklığı zayıf, hem de Covid olma potansiyeli bulunanlar açısından) bulunabileceği yerlerde, maskeli ve mesafeli olmaya özen gösterelim.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap