SON DAKİKA
SON DAKİKA


Biraz daha sabır, biraz daha dikkat!
13.04.2020

Merhabalar..

Günlerdir önce “yeni Corona virüs” olarak bildiğimiz, sonra Covid-19 olarak isimlendirilen ve tüm dünyayı etkileyen virüsü konuşuyoruz. Çin’de başlayan salgını ilk duyduğumuzda çoğumuzun belki de hiç dikkatini çekmedi, onlara ait bir sorun olarak gördük ve bizi etkileyeceği aklımızın ucundan bile geçmedi. Çin dışında ilk kez 13 Ocak 2020’de Tayland’dan bildirilen ve Covid-19’la enfekte olduğu saptanan Çinli bir kadın hasta ile dünyadaki hareket başlamış oldu. Ardından Singapur, Hong Kong, Güney Kore, Japonya, İran ve İtalya derken salgın, bir bölge ve topluluğu etkileyen epidemiden, tüm dünya ülkelerini etkileyen pandemic haline dönüştü. Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak ve Azerbaycan’dan vakalar bildirilince ülkemizde de yakın bir zamanda vaka göreceğimizi tahmin etmemiz zor olmadı ve ilk kez 11 Mart 2020’de Avrupa ülkeleri temaslı bir vaka olduğu Sağlık Bakanımız tarafından açıklandı. İlk duyduğumuzda önce hepimiz endişeye kapıldık, hangi şehirde olduğunu merak ettik, gün geçtikçe “acaba sayı kaç oldu?” dedik ve ilk vakadan 7 gün sonra da Covid-19’a bağlı ülkemizdeki ilk ölüm haberini yine Sağlık Bakanımızdan öğrendik. Önce biraz sarsıldık fakat gün geçtikçe artan vaka sayısı ve ölümlere bile alıştık, sanki Çin’de ilk görüldüğü zamanki gibi uzakta olacak, bize uğramayacak hissine kapıldık belki de. Ve yine belki de bu yüzden, uyarılarımıza dikkat edenler olsa da sokaklardaki kalabalık azalmasına rağmen bitmedi, maske kullanın dememize rağmen uyum sağlanmada zorluk çekildi. Öneriler konusunda uyardığım herkesten benzer cevaplar aldım. “Aslında evden hiç çıkmıyorum ama bir kez arkadaşıma gittim, onlarda hep evde zaten”, “Çok sıkılmıştım, apartman dışına çıkmadım ki, komşuma uğradım”, “Cenazeye de mi katılmayacaktım?”, “Akrabalara uğradım ama birbirimizden uzak oturduk” gibi uzayıp giden cümleler...

 

Süre uzadıkça tahammülümüz azaldı, kaygımız arttı ve kendimizce çıkış yolları aramaya başladık ama biraz daha sabır gösterme zamanı artık. Günlerce evde kalıp o önemsiz gördüğünüz bir kez olan davranışınızla enfekte olabilirsiniz. Gördüğümüz hastaların çoğunda hep “sadece bir kez” cenazeye katılma, komşuya gitme, uzaktan gelene ziyaret öyküsü var. Mutlak gerekli olanlar çok dikkatle ve önlemlere uyarak yapılabilir elbette ama gerekli olmayanlar için bir daha düşünün derim.

 

Sokağa çıkmayın, evde kalın çağrılarımıza uyan bir kesim var, buradan onlara sonsuz teşekkür etmek istiyorum, tüm toplumu korumak adına verdikleri sabır sınavında başarılı oldukları için. Ama ne yazık ki bir de hiçbir şey olmaz diyerek hareket edenler var ki, onlara da tüm toplumun vebalini taşıdıklarını hatırlatmak istiyorum.

 

Sokağa çıkmayın çağrısına uyum sorunu bulunan ve vaka sayısında artış olan illerde haftasonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın başlamasından önce olanları basından ve sosyal medya hesaplarımızdan gördük. İnsanlar marketlere akın ettiler ve yasağın nedenini düşünmediler. Kalabalığı, izdihamı, maskesiz dolaşanları, sokaklardaki araçları ve insanların birbirleri ile yakın temaslarını görünce, yasağın ne için yapıldığını idrak etmiş bir toplumda, yine aynı nedenlerle dışarıda olanların ne şekilde davranacağını hayal ettim. Herhalde büyük bir çoğunluk iki gün evdekilerle yetinebileceğini bilir ve dışarı çıkmazdı. Evde bulunan gıdaların iki günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünenler ise maskeleriyle dışarı çıkar, kimse kimseye yakın durmaz, sosyal mesafeyi korur, sadece iki günlük “zaruri” ihtiyaçlarını alır, böylelikle kuyruklar oluşmazdı. Hatta teknoloji çağında olduğumuz, kimsenin elinden telefonunu düşürmediği bu zamanda şartları uygun olanlar sanal market uygulamalarından yararlanabilirdi. Sokağa çıkma yasağının temel amacı teması azaltmaktı ama öncesindeki bu bilinçsiz hareket teması arttırdı.

 

Yaşadıklarımız bize gösterdi ki bu süreç henüz tam algılanmamış. Artan temas, vaka sayısında artışa neden olabilir. Bu nedenle önümüzdeki 14 gün çok önemli. Ne yazık ki virüs dışarı çıkanla çıkmayanı ayırt edecek kadar adil değil. Yani dışarı çıkan birisi, evinde bulunan ve günlerdir dışarı çıkmayan bir kişiye temas ederek hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle önümüzdeki bu 14 gün her zamankinden daha dikkatli davranalım. Dışarıda başkaları ile yakın temas öykümüz var ise evde izolasyon uygulayalım, bir şikayetimiz olduğunda da maske kullanarak Covid-19 polikliniklerine başvuralım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap