SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bulaşıcı Hastalıklar
7.12.2021

Merhabalar. Neredeyse iki yıla ulaşmak üzere olan salgın mücadelemiz, belki de uzun süredir görmediğimiz, tüm dünya ülkelerinin topyekün hareket etmesine neden olan nadir sebeplerden biri oldu. Bulaşıcı hastalıkların sınır tanımıyor olması bunda en büyük etken. Kolay bulaşabilme özelliğine sahip olması ve kıtalar arası insan hareketliliği nedeniyle sınırlar ortadan kalktı, her ülke az ya da çok salgından etkilendi.

Bulaşıcı hastalıkların nasıl olduğunu, çabuk bulaşması ve kitlesel ölümlere neden olması sebebiyle Corona virüs bize kısa sürede anlatsa da, onun dışında bulaşıcı pek çok hastalık var ve onların sonuçlarını bu kadar hızlı görmediğimiz için farkına bile varmadan yaşama devam ediyoruz. Her bulaşıcı hastalık için bu boyutta tedbir almak elbetteki hepimizi yorar ama çok basit tedbirler bile bulaşma zincirini kırar, yayılmayı engeller.

Damlacık yolu ile bulaşan grip ve grip benzeri virüsler ile hava yolu ile bulaşan tüberküloz gibi bakteriler için en önemli tedbir, şikayeti olan kişinin kalabalık ortamlarda bulunmaması, bulunacaksa maske kullanması ve mutlaka bir sağlık kurumuna müracaat etmesi.

Hepatitler de kolay bulaşabilen hastalıklardan. Özellikle hepatit B aşı ile korunabilir bir hastalık olmasına rağmen hala yeni hastalar ve hayat boyu virüsü taşıyan, dolayısıyla bulaştırmaya da devam eden ve hatta tedavi gerektiği halde hasta olduğunun farkında bile olmayan kişiler var. Kan ile temas, korunmasız cinsel ilişki, ter, tükürük gibi vücut salgıları bulaşa sebep olan temel faktörler. Hepatit C virüsü için de özellikle kan yolu bulaşmada önemli. Lütfen çıplak elle kimse kimsenin kanına dokunmasın ki bunu özellikle hastanede kan verme sonrasında kullanılan kanlı pamuk vs ile başkasının temas etmesi şeklinde sık görüyoruz. Kimde ne olduğunu bilemeyiz. Hepatit B, hepatit C ve HIV virüslerinden korunmak için kanla ve kanlı herhangi bir materyalle çıplak elle temas etmeyin. Berberde tıraş sırasında, manikür-pedikürde ve dövme yaptırırken kişiye özel olmayan hiç bir şeyin kullanılmasına asla izin vermeyin. Bu malzemelerin temiz olmasının yetmeyeceğini, özel cihaz ve solüsyonlarla steril olması gerektiğini unutmayın.

Hepatit B gibi HIV virüsünün de kan dışında ana bulaş yolu cinsel ilişki. Birden fazla partner bu hastalıklara davetiye çıkarmak demek. Testler o an için negatif bile olsa kuluçka sürelerinin 6 ay olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Sadece cinsel ilişki değil, cinsel ilişki olmadan temas edilen genital salgılar ve meni de bulaş nedeni olabilir. Birden fazla partnerde korunarak, daha da doğrusu tek partnerle de olsa öncesini bilemediğiniz için en az 6 ay korunarak temas etmek bulaş açısından daha uygun olur. Korunmak sadece Hepatit B ya da HIV değil, sifiliz (frengi) ve gonokok(bel soğukluğu) açısından da fayda sağlayacaktır.

Bu hastalıklar dizisi uzar, gider. En çok gördüklerimizi ifade etmek istedim. Sizler bunları duymadığınız ve gizlilik esas alındığı  için sık görülmüyor gibi algıladığınız için yok sayıyor olabilirsiniz ama inanın bizler her gün bir yenisi ile karşılaşabiliyoruz. Bu hastalıkların bir kısmı hayat boyu eşlik ediyor, düzenli takip gerektiriyor, en sevdiklerinize dokunurken bile acaba bulaştırır mıyım korkusuna neden oluyor.

Oysa korunmak çok kolay. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap