SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çanakkale zaferi
19.03.2022

Merhabalar


18 Mart. Çanakkale Zaferini anma günü. I.Dünya Savaşı sırasında, 1915-1916 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nda, İtilaf devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan deniz ve kara muharebelerini ve imkansızlıklar içinde canı pahasına vatan mücadelesi veren şehitlerimizi anmanın ötesinde iliklerimize kadar hissetme günü. 


İtilaf Devletleri’nin Osmanlı İmparatorluğu’na ait İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir tedarik ve ikmal yolu açmak ve Almanya müttefiklerini devre dışı bırakmak için ilk hedef görülen Çanakkale Boğazı, onları bu isteklerine ulaştıramamış, geri çekilmek zorunda bırakmış, zaferle taçlanan bir destan yazılmasına neden olmuştu. Evet, zafer ve destan ama şehitlerimizin kanları ile yazılan bir destan ve ulaşılan bir zafer! 

Çanakkale Savaşı, katılan tüm ulusları ciddi şekilde sarsmış ve tüm milletler bu uğurda pek çok kayıp vermişti. Savaşın sona erdiği gün olan 18 Mart’ta her yıl bu zaferi anıyoruz. 

Her ne kadar bu günde milli duygularımızı en güçlü şekilde hissetsek de, tarih kitaplarında okuduğumuz ve bizi derinden etkileyen Çanakkale Zaferi’nin gerçek bir zafer olduğunu anlamam, üniversite sınavına girdiğim yıl ailemle birlikte gittiğim Çanakkale seyahatim sırasında olmuştu. Sonraki seyahatlerimde de kaçırdığım ve eksik kalan noktaları yerinde görerek tamamlamıştım. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı” diyen M.Akif Ersoy’un bu cümlesi zihnimde, duygularım yüreğimde ve okuduklarım adeta gözümün önünde atmıştım her adımımı. Hissettiklerimin tarifi imkansızdı. Her adım önemliydi, her adım anlamlıydı. Çanakkale Boğazı’ndan geçerken de benzer duygular yaşamıştım, o duygular da bugün gibi aklımda. 


Gelibolu’ya savaşmak için gelen bir Anzak askerinin 22 Ekim 1915’te ailesine yazdığı mektupta, siperler arası mesafenin bazı yerlerde 7-8 metreye düştüğü ve siperlerden karşılıklı çıkılarak, Anzak ve Türk askerleri arasında yiyecek alışverişi yapıldığı ifade edilmişti. Esir düşen Anzak askerlerine merhametle ve insani duygularla yaklaşan Mehmetçiğin bu tavrı, Anzaklar için bugüne kadar düşündükleri şekilde değil de, tüm gerçekliği ile gördükleri Mehmetçiği tanıma fırsatı olmuştu. 


Mehmetçik mücadeleciydi, azimliydi, gözünü kırpmadan can verebilecek kadar sevdalıydı bu topraklara ama düşmana bile insanca davranmayı da borç bildi bu vatana. Saatler içinde yüzlerce, hatta binlerce şehitle kazanıldı bu zafer ve Çanakkale geçilmedi! 


Zaferin 107. yıldönümünde, canı pahasına mücadele eden, herhangi bir aşamada emek veren, şehit olanları saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. İnancın imkanları yenebileceğini sizinle öğrendik.

Minnettarız..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap