SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-19 ve maske kullanımı
6.04.2020

Merhabalar,

 

Yeni Corona virüs yani Covid- 19 ile ilgili artık hepimiz az ya da çok bilgi sahibiyiz. Okuduk, dinledik, araştırdık ve her birimiz kendi bilgi düzeyimizle kafamızda bir yere oturttuk. Şimdi 7’den 70’e kime sorsanız size Covid-19’la ilgili doğru ya da yanlış olduğu tartışılabilecek cümleler kurabilir. Bilgi sahibi olmak önemli elbette ama bilmekten daha önemlisi uygulayabilmek. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka yani hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Artan hasta sayısı ile birlikte ölümleri de biz görmeye, sizler duymaya başladınız.

 

Artık sizlerde ana bulaş yolunun konuşma, öksürme, hapşırma sırasında ortama saçılan damlacıklarla olduğunu biliyorsunuz. Salgının ilk gününden beri hasta kişilerin ya da şikayeti olanların maske takmaları gerektiğini söylemiştik. Hastaların maske takmasının amacı, onlardan ortama saçılan virüsün engellenmesiydi. Vaka sayısının az olduğu günlerde bu önlem yeni bulaşmaları engelleyeceğinden çok anlamlı ve önemliydi.

 

Tabi ki şimdi de önemli ama artık daha önemli bir nokta var ki, o da herkesin enfekte yani hasta olma potansiyeli olduğu. Hastalığın 14 günlük kuluçka süresini ve bu sürede bulaştırma olasılığını, ayrıca şikayeti olmadan geçirenlerin olduğunu ve bunların da bulaştırma riski taşıdığını düşünürsek, artık herkesin neden potansiyel hasta olarak kabul edilmesi gerektiğini anlayabiliriz. Yani hasta sayısı az iken sadece hasta kişinin etrafı korumak adına maske takması gerekliyken, şimdi hasta sayısının artması ile hem hasta isek etrafı, hem de değilsek etraftan kendimiz korumak adına maske takmamız gerekli. Maske takılmalı fakat dikkat edilmesi gereken hususlar unutulmamalı. Bunlar neler tekrar hatırlayalım. Maske takmadan önce eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalı ya da görünür kirlilik yok ise dezenfekte edilmeli.

 

Maske kişiye özel olmalı, kullanım sonrasında ağzı kapalı çöplere atılmalı. Kullanımın artmasıyla birlikte sokaklarda, hastane merdivenlerinde, yerlerde maskeler görmeye başladık ki hem hoş olmayan görüntülere yol açıyor, hem de bulaş riski oluşturuyor. Maskeler ağzı ve burnu mutlaka kapatmalı. Takıldıktan sonra burun üzerindeki klips ile yüze oturması sağlanmalı ve sızıntı engellenmeli. Ağız ve burnun dışarıda olduğu, ağızda değil çeneye düşürülerek kullanılan maskelerin koruduğunu söylemek mümkün değil.

 

Kullanım sırasında el ile sürekli maskeyi düzeltmek, dış yüzeyine elin temas etmesi, bu alanda virüs var ise elimize bulaşmasına neden olacağından asla dokunulmamalı. Bağcıkları sıkı bağlanmamış ya da yüzümüze oturmamış maskeler koruma sağlamayacaktır. Bağcıklı maskelerde üst bağcık başta, alt bağcık boyunda bağlanır. Çıkartma sırasında da önce alt bağcık, sonra üst bağcık çözülür ve ön yüzeyi hiç bir yere temas etmeden atılır. Eğer önce üst bağcık çözülürse maskenin ön yüzü göğüs ön duvarındaki kıyafete temas edebilir, bu nedenle önce alt bağcığın çözülmesini öneriyoruz. Maske ince ise ve filtrasyonunun yeterli olmadığını düşünüyorsanız iki maskeyi üst üste takarak kullanabilirsiniz.

 

Kullanım sırasında nemlendikçe ve kirlendikçe mutlaka değiştirilmeli, değişim öncesi ve sonrasında eller yıkanmalı, çıkartılan maskenin ön yüzünün dış ortamda herhangi bir yere temas etmemesine özen gösterilmeli ve dış yüzeyine el sürmemeli. Maske kullanmaktan daha önemlisinin doğru şekilde çıkarabilmek olduğu unutulmamalı. Maskenin hiç bir zaman tam koruma sağlamayacağını bilmeli, sosyal mesafeyi korumaya dikkat etmeliyiz. Maskeli olmamız sarılmamız, öpüşmemiz ya da tokalaşma serbestliğimiz olduğu anlamına gelmiyor çünkü.

 

Maske bulaş olasılığını azaltacaktır evet ama bulaşmayı engelleyecek en kolay ve en etkili yolun evde kalmak olduğunu unutmayalım. Yani “maske zorunluluğunu” maskemiz varsa dışarı çıkabiliriz olarak algılamayalım. Mümkünse evden çıkmayalım, zorunluluk varsa maske kullanarak çıkalım. Ayrıca yine el yıkamanın maske kullanmak kadar önemli olduğunu, ellerimizi yüzümüze, ağzımıza, gözümüze dokundurmamamız gerektiğini de hatırlatalım.

Eski güzel günlerimize kavuşmak ümidiyle.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap