SON DAKİKA
SON DAKİKA


Daha çok bekleriz
29.01.2022

Merhabalar. Devam eden salgın sürecinde yeni bir dalganın içerisindeyiz. Bu vakte kadar korunmayı başaranların hasta olduğunu duyduğumuz kadar, ikinci hatta üçüncü kez Covid19’la enfekte olanlar da azımsanmayacak boyutta. Tanımlanmış hastalardan belki de daha fazla “Hastayım ama bu soğuk algınlığı”, “Soğukta kaldım üşüttüm”, “Nezle ya da grip oldum” diyerek adı konmamış fakat Covid19 ile enfekte olmuş, farkında olarak ya da farkında olmadan geçiren bir grup da hep oldu ve hep olacak. Yaklaşık 2 yıl olmasına ve korunma yollarını artık tabiri caizse sağır sultan bile duymasına rağmen, maalesef hiç kimse bildiği kadar bile korunmuyor. Bu da bizlere artan vaka sayısı, dolu servisler ve gelişen yoğun bakım ihtiyacı olarak yansıyor.

Omicronun hafif geçirildiği algısı mı, aşıların oluşturduğu güvenlik hissi mi, uzayan salgın sürecine bağlı bıkkınlık ya da bunların tümü mü bu rahat tutuma neden oluyor bilinmez ama bildiğimiz bir gerçek var ki o da, henüz bu kadar rahat davranmak için erken olduğu ve bu durumun bedel ödetebileceği gerçeği. Pozitif olduğunu sonradan öğrendiği bir hasta ile yakın temas etmiş kişi, “Şikayetim yok ve zaten aşılıyım” diyerek üç gün sonra başkaları ile maskesiz-mesafesiz bir arada oturabiliyor, bu durumdan haberdar olan diğerleri “Onlarla üç gün önce temas etmiş ve şikayeti yok ki” diyerek maskesiz-mesafesiz bir ortamda bulunmaya devam ediyor, diğeri eşi pozitif iken şikayeti olmasına rağmen kendi testinin negatif çıkmasını “Covid değilim” olarak yorumlayıp maskesiz asansöre biniyor, bir başkası günlerce devam eden şikayetlerine rağmen Covid olmadığına inanıp, test yaptırmayıp kalabalık bir ortamda maskesiz geziyor.

Hastaneye yatışı gerektirecek düzeyde akciğer tutulumu ve solunum sıkıntısı olana neden aşı yaptırmadığını sorduğumda bu şekilde “ayakta(!)” geçirmek istediğini, nefes almakta zorlandığı hasta yatağında söylüyor, yüksek düzeyde oksijen ihtiyacı bulunan hasta ısrarla taburcu olmak istiyor, yoğun bakım ihtiyacı gerektirecek düzeyde solunum sıkıntısı bulunana durumunu anlatmaya çalışırken Covid19’un varlığına inanmadığını ifade ediyor. Bizler de salgın ne zaman bitecek, özlediğimiz eski günlere ne zaman kavuşacağız diye bekliyoruz. Bu şekilde devam edersek biz daha çok bekleriz. Şimdi, eve giren her malzemenin yıkandığı günlerden, vaka sayısı ortada olmasına rağmen korunma konusunda gevşediğimiz bu günlere kadar gördüklerimizden, duyduklarımızdan, yaşadıklarımızdan öğrendiklerimizi bir kez daha gözden geçirme ve bireysel korunma önlemlerimizi güçlendirme zamanı. Maske, mesafe, el hijyeni ve aşılanma artık çok daha önemli. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap