SON DAKİKA
SON DAKİKA


Geçmiş…
8.02.2022

Salgın nedeniyle devam eden eskisinden daha sık nöbetler, icaplar, vizitler yani yoğun iş temposu yanında, nefes alamayan hastalara empatinin verdiği yorgunluğa daha fazla dayanamayan bedenim, bu akşam erken sayılabilecek bir vakitte uyumayı seçti. Çok uyumaya alışık olmadığımdan da biyolojik saatim beni gecenin bir yarısında uyandırdı. Şimdi, yağan karla karışık yağmuru hissetme, gecenin sessizliğini dinleme ve biraz da kendi derinliklerimde gezinme vakti diye düşünürken, cama vuran damlalar beni bu andan aldı, yıllar öncesine götürdü.

Soğuk kış günlerinde kar tanelerinin camda süzülüşünü izlemek için perdeleri açar, ışıkları söndürür, üzerine tarçın serpilmiş saleplerimizi içerken geçmişten söz ederdik. Odayı yanan sobanın ateşi aydınlatırdı, cümlelerimizi odunun çıtırtısı bölerdi, mis gibi çıra kokusu bize nasıl da iyi gelirdi. Kimi zaman ellerimize şekil verip duvara yansıttığımızda oluşan görüntüleri bulmaya çalışır, kimi zaman fıkralar anlatır, kimi zaman da kalem-kağıtla oyunlar oynardık. Henüz anıların sadece yaşandığı, sosyal medya paylaşımları için fotoğraflanmadığı, cep telefonlarımızın olmadığı yıllardı.

Zincir marketler yoktu, günlük alışverişlerimizi en yakın mahalle bakkalından yapardık. Onlar bizi, biz onları iyi tanırdık. Doğum günlerimizi kutlar, bayram günlerinde bayramlaşmak için uğrar, tatile giderken haberdar ederdik.

Şimdilerde tüm ihtiyaçlarımız için uğradığımız alışveriş merkezleri yerine tanıdığımız dükkanlar vardı. Kıyafetlerimiz, ayakkabılarımız o dükkanlardan alınır, herhangi bir nedenle gidemez isek de, beğenecek olduklarımızı düşündükleri 3-5 taneyi eve gönderecek kadar tanırlardı. Online alışveriş sözleşmeleri yoktu ama güvenleri tamdı. Şimdi her alanda kullandığımız kredi kartları yerine taksitlerin yazıldığı defterler ve alışveriş yapanlarda da kartondan yapılmış taksitlendirme şemaları bulunurdu.

Bilgiye ulaşmak için Google yerine kupon biriktirilerek alınmış cilt cilt ansiklopediler, eş dost, akrabalardaki kitaplar ya da kütüphaneler kullanılırdı. Fotoğraflar telefonlarla değil, makinelerle çekilir, beğenilmeyenlerin silinme şansı bulunmazdı. Bir kare fotoğraf için şartlar sağlanır, ne çıkarsa bahtımıza denirdi.

Mail ya da mesaj yerine mektup yazılır, çikolata ya da şeker kağıtları elle düzeltilip defter-kitap arasında saklanır, peçete ya da pul kolleksiyonu yapılırdı. Oyunlar bilgisayarlar ya da telefonlarda değil, sokaklarda oynanırdı. Pazar günleri sabahlarındaki çizgi film kuşağında yayınlanan Red Kit’i kaçırmamak için uyanır uyanmaz televizyon açılır, ilerleyen vakitler temizlik, banyo ve haftaya hazırlık için değerlendirilir, akşamları film ya da dizi izlenip erken yatılırdı.

Şimdiki gibi sezonluk dizilerin bölümleri arka arkaya izlenmez, Bizimkiler, Perihan Abla, Kaynanalar, Kuruntu Ailesi, Uzaylı Zekiye gibi farklı zamanlara ait popüler dizilerin bir sonraki bölümleri zevkle beklenirdi. Zaman değişti, biz değiştik, etkinlikler değişti ama iyi ya da kötü hiç biri, adı “geçmiş” olsa da geçmedi, eğitti, öğretti, şimdiki bize katkı için birikti.

Tüm katkılar için sonsuz teşekkür. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap