SON DAKİKA
SON DAKİKA


Görünen, görünmeyen
8.05.2021

Merhabalar. Birkaç gün önce aracıma cam suyu almak için petrol istasyonuna uğradım. Cam suyu alırken araç bakım ve yıkama malzemeleri gördüm, onlardan da aldım. Salgın boyunca aracı dış yıkama yaptırsam da bulaş riski nedeniyle iç temizlikten mümkün olduğunca kaçındığım için, fırsat bulursam garajda kendim temizlerim diye düşünerek aldığım malzemelerle ödeme yapmak için kasaya geldim. Kasada duran kişi onları poşete yerleştirirken “Tam kapanmada boş vakitiniz çok tabii, oyalanacak bir şeyler bulmaya çalıştınız, araba güzel seçim” dedi. Bir yılı aşkın süredir aktif bir şekilde pandemide görev alan, tıpkı asistanlık günlerindeki sıklıkta nöbet tutan, her gün saatler süren vizitler yapan, referans hastane olması ve arttırılan yatak kapasitesi nedeniyle tüm ilin yükünü taşıyan hastanede çalışan bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak artık yorulan ben, duyduğum “Boş vaktiniz çok tabii” cümlesine gülümseyerek “Keşke öyle olsaydı” ile karşılık verdim. “Neden ki?” dedi, “Bir yılı aşkın süredir ateş hattında çalışıyorum” diyerek güldüm, neden boş vaktimin çok olmadığını anlattım. “Malzemeleri görünce öyle düşünmemiştim, işiniz zor. Allah kolaylık versin, yardımcınız olsun hocam” dedi. Teşekkür ettim, “Sağlıklı olalım da, çalışalım. Her güne şükür” diyerek tebessümle ayrıldım. Aracıma geçtim ve bir kez daha, hayatta hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığına karar verdim. Haklıydı, bu kadar malzeme ancak boş vakti olan birisi için zaman geçirmek niyetiyle alınırdı. Haklıydım, boş vaktim yoktu ama aracımın iç temizliği için şu anda yapacak olduğum şey buydu. Her birimiz kendi bakış açımızla anlık değerlendirmeler yapmış, o gördüğünü, ben bildiğimi söylemiştim. Görünenle bilinen ve olan her zaman aynı olmayabilirdi.

Gün içinde kim bilir kaç kez anlık gördüğümüz bir durum ile ilgili yorumlar yapıyor, bir kanıya varıyorduk. Kim bilir kaçı gerçekten öyleydi, kaçı düşündüğümüz gibi değildi. Tahmin etmek ve bir kanıya varmak yerine düşündüğümüz gibi olup olmadığını sormak daha doğru olmaz mıydı? Siz koşuştururken bir bankta oturmuş denizi seyreden birinin yürüyemiyor olması, hastane yatağında gayet rahat uzanmış hastanın biraz sonra riskli bir ameliyata girecek olması, siz üzgün iken gördüğünüz kahkahalar atan birinin aslında içinde fırtınalar kopması, size yürürken çarpan kişinin görme engelinin olması, çok güçlü zannettiğiniz birinin evinde kendi başına  kaldığında aynı güce sahip olmaması ihtimal dahilinde değil miydi? Karanlık bir odadaki ışık, sadece çarpıp yansıdığı varlıkları görünür hale getirir, bu nesnelerin arkasında olanlar, kapalı kapılar ardında ve dolaplar içinde bulunanlar görülmez. Anlık gördüklerimiz de, karanlık odayı aydınlatan ışık gibi sadece o zaman diliminde olanları yansıtır. Halbuki herkesin kapalı kapıları, içinde yerleşmiş dolapları, görünenin ardında kalanları var. Işık da olsanız yansımalar, açıkta bulunanlardan ibaret. Güzel günler dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap