SON DAKİKA
SON DAKİKA


Henüz erken
26.02.2022
 

Merhabalar.

Yeni varyant Omicron’un oluşturduğu salgın dalgası çok sayıda kişiyi etkiledi. Bulaşıcılığının yüksek olduğunu bildiğimiz için bu, öngörebildiğimiz bir durumdu. Etkilenmenin yüksek olması, ölüm oranının düşük olmasına rağmen sayı olarak neredeyse salgını en tehlikeli bulduğumuz ve yoğun tedbirler aldığımız zamanlardaki vefat sayılarına ulaşılmasına yol açtı. 
Test için tarama amaçlı örnek alınan grupların kısıtlanmasına ve azaltılmasına karşın hala her gün 80 binlerde yeni pozitif hasta ve 250’nin üzerinde vefat sayısı ile salgın tüm hızıyla maalesef devam ediyor.
Salgın bu hızda devam ederken ve yoğun bakım doluluk oranları her geçen gün artarken salgını yok saymanın, hem bireysel hem de toplumsal tedbirleri gevşetmenin henüz erken ve doğru bir yaklaşım olmayacağını hatırlatmakta fayda var. 

Elbette gönül ister ki tüm veriler “tedbirleri gevşetebileceğimizi söylüyor” diyelim fakat ne yazık ki bu durum şu an için mümkün görünmüyor. 
Yüksek hasta sayıları, bir bu kadar da şikayeti olup test yaptırmayanları ya da farkında olmadan hastalığı geçirenleri de düşünürsek, etkilenen kişi sayısının tahminimizin çok daha üzerinde olduğunu anlayabiliriz. 
Tüm bunların, etrafa bulaştırma potansiyeli de olduğunun farkındalığı ile hareket etmek ve en ufak bir şikayette test yaptırılmasa bile başkaları ile teması azaltmak, maskesiz bir arada bulunmamak ve tedbirli davranmak çok önemli. 
Boğazınızda yanma varsa ya da boğazınız ağrıyorsa, burnunuz tıkalı ise ya da akıyorsa, baş ağrınız ya da eklem ağrılarınız varsa, ateşiniz veya üşüme-titremeniz oluyorsa, öksürüğünüz varsa, her zamankinden daha farklı bir halsizliğiniz mevcutsa, bu şikayetlerin biri ya da birkaçı bir arada bulunuyorsa, şu andaki hasta sayısı ile devam eden salgın sürecinde siz, nezle ya da grip değil, alerjik bir nedene bağlı değil, rüzgarda kaldığınız için değil, üşüttüğünüz için değil, klimanın önünde oturduğunuz için değil, terli iken soğuk su içtiğiniz için değil, büyük olasılıkla Omicron varyantı ile karşılaştığınız için yani Covid olduğunuz için bu şikayetlere sahipsiniz. 
Belki “Ben güçlüyüm, bağışıklık sistemim de iyi, bende bir şey yapmaz, zaten daha önce de hafif geçirdim ve tam doz aşılıyım” diye düşünüyorsunuz ama inanın virüsler söz konusu olduğunda bu işin garantisi yok. Bir diğer boyutu da şu: Evet, belki sizde hafif seyredecek ama bulaştırdığınız kişilerde kim bilir nasıl seyredecek? 

Henüz iki doz üzerindeki aşılanma oranlarımız enfeksiyon yayılımını ve ölümlerin azalmasını sağlayacak düzeye ulaşmadı. Ayrıca iki doz aşı yapılmış olması kadar, aşıların yapılmış olma zamanları da çok önemli. İki doz aşısı 6 ay-1 yıl önce uygulanmış ve hatırlatma dozlarını yaptırmamış kişileri “tam doz” aşılı saymak da ne yazık ki mümkün değil. Hayatın her alanında olduğu gibi aşılarda da günceli takip etmek ve üzerinden zaman geçmiş ise tanımlanmış vakitlerde hatırlatma dozlarının yapılması hayat kurtaran bir ayrıntı. 
Salgından korunmada en etkili yolun hala maske kullanımı, mesafe, hijyen ve aşılanma olduğunu unutmamak gerek. 
Güzel günler dileğiyle.
Sağlıcakla kalın. 


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap