SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit B tedavisi
14.05.2022

Hepatit B’nin kronik, takip gerektiren ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu, kontrol altında olmak için bir şikayet gerekmediğini, 6 ayda bir ilgili branş hekimlerince değerlendirilmenin şart olduğunu her fırsatta ifade ediyorum çünkü poliklinikte hasta bakarken pek çok yanlış bilenen durum ile karşılaşıyorum.

Son dönemde gördüğüm bir diğer yanlış da, Hepatit B nedeniyle tedavi alan hastaların tedavilerini aksatmaları. Kullanmakta olduğunuz ilaçları herkese değil, sağlık uygulama tebliği ile belirlenmiş tedavi başlama kriterlerine uygun hastalara başlayabiliyoruz.

Kronik Hepatit B tedavisi, enfeksiyon hastalıkları veya gastroenteroloji uzmanı bir hekimin “Tedavinizin devamına artık gerek yok, ilacı kesebilirsiniz” demeden, “İlacımı alamadım, raporum bitti gelemedim, eczane vermeyince tedavim bitti zannettim, ilaç kullanmaktan sıkıldım, raporum bitince tedavim de bitti diye düşündüm, devam etmek istemedim” gibi nedenlerle kesilecek ya da ara verilebilecek bir tedavi değil. Hepatit B tedavisi, size başlanmış olan ilacın her gün aynı saatte ve düzenli olarak alınması, ilaca ara verilmemesi, doz atlanmaması ve en azından 3 ayda bir hekiminizin kontrolünde olmanızı gerektiren bir tedavi.

Dün poliklinikte değerlendirdiğim hastalardan biri ilacına rapor çıkartmak için gelemediğinden ilacı bitmesin diye gün aşırı kullandığını, bir diğeri raporu bittiği ve çıkarmadığından ilacını alamayıp tedaviye 1 ay ara verdiğini, başka bir hasta da ilaç kullanmaktan sıkıldığı için tedaviyi 3 ay önce kestiğini fakat iyi hissetmediği için kontrole geldiğini ifade etti. Bizlerin tedaviyi sonlandırma kriterlerinin uygun olduğu hastalarda bile tedaviyi keserken üzerinde ayrıntılı düşünüp karar verdiğimiz bir durumda bu kadar rahat davranmanın ciddi bir bedel ödetebileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Tedavinin uygun olmayan vakitte kesilmesi ya da uygun olmayan doz ve şekilde kullanılması hastalığınızın geri dönüşümsüz hasarlar oluşturmasına, ilacın daha sonra etkili olmasının engellenmesine ve direnç gelişmesine, hatta karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Kronik Hepatit B tedavisi sırasında da hastalığınızın ve tedavinizin etkileri açısından takip edilmeniz gerekli ve önemli. Hem ilacınızı düzenli kullanmanız, hem de takiplerinizi zamanında yaptırmanız hastalığınızın ilerleyişini engelleyecektir.

Lütfen ilaçlarınızı düzenli kullanın, doz atlamayın, aksatmayın ve ilacınızı hekiminizin onayı olmadan kesmeyin.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap