SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit B
12.04.2022

Merhabalar. Hepatit B virüsü, her ne kadar aşısı rutin uygulamada olsa da, hala gördüğümüz ve takip ettiğimiz hastalıklar arasında yer alıyor. Çünkü aşının, çocukluk çağı aşı takvimine dahil edilmesinin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi var ve öncesinde doğanlar aşısız. Hepatit B olanlar da bu aşısız kişilere bir şekilde bulaştırmaya devam ediyor.

Hastalığın ana bulaş yolu kan ve kan ürünleri. Hasta kişinin kanı ile veya vücut salgıları ile temas etmiş ve sonrasında steril edilmeden size temas edecek herhangi bir malzeme (manikür-pedikür setleri, tıraş ve dövme malzemeleri, diş aletleri, endoskopik aletler, pansuman malzemeleri, enjektörler gibi) bulaş kaynağı olabilir. Meni ve vajinal salgılarda da virüs olup temas ve cinsel ilişki de bulaşmaya yol açabilir.

Temel bulaşma yolu olan kan ve cinsel ilişki dışında, ter ve tükürük gibi vücut sıvıları da bulaş için risk oluşturur. Hepatit B virüsü taşıyan anneden bebeğe özellikle doğum sırasında bulaşma ihtimali de bulunmakta. Hepatit B, iki şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan biri akut dediğimiz, virüs bulaştıktan 50 ila 150 gün arasındaki bir sürede ortaya çıkan, belirtili ya da belirtisiz görülen hastalık tablosu, diğeri ise kronik dediğimiz ve akut tablodan 6 ay sonra dahi virüsün varlığının devam ettiği hastalık hali.

Eğer ilk bulaştan sonra virüs kaybolup vücutta ona karşı antikor oluşmuş ise bu, hastalığı geçirdiğiniz ve kronikleşmediği anlamına gelir. Fakat antikor oluşmuş ve kronikleşmemiş olsa bile, özellikle steroid dediğimiz halk arasında kortizon olarak bilinen ilaçlar, kemoterapi ilaçları ve romatizmal hastalıklarda kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar gibi tedavilerin kullanımı sırasında, virüsün vücutta kalmış yapısal parçaları aktif hale gelip ağır bedeller ödeten sonuçlara neden olabilir.

Bu nedenle bizler, bu tedavileri alan hastalarımızın tetkiklerle hepatit taramalarını yaparak, virüsün hem bilinen ana yapısal parçalarını, hem de diğer yapısal parçalarını taşıyıp taşımadığına bakıyoruz ve gereken uygulamalar için değerlendiriyoruz. Geç dönemde ve takipsiz hastalarda ise siroz ve karaciğer kanseri gibi hiç görmek istemediğimiz iki sonuca yol açma potansiyeli bulunuyor. Yani Hepatit B virüsü kanser yapma özelliğine de sahip bir virüs ne yazık ki.

Korunmak için; kanla ya da vücut salgılarıyla direkt temas etmemek ve ya steril edilmemiş ortak malzeme kullanmamak, kişiye özel ya da steril edilmiş manikür-pedikür setleri ve tıraş malzemeleri ile işlem yaptırmak, ortak enjektör kullanmamak, tek eşlilik fakat multiple partnerin bulunduğu cinsel temas var ise prezervatif kullanmak, özellikle aile ya da yakın çevrede hepatit B olduğu bilinen kişi varlığında Hepatit B aşısı olmak ve aşının koruyuculuğunun oluşup oluşmadığını kan tahlilleri ile kontrol etmek önemli.

Hayatınızın herhangi bir döneminde Hepatit B virüsü taşıdığınız söylendiyse de tek yapmanız gereken, düzenli olarak önerilen aralıklarla kontrollerinizi yaptırmak ve bunu ihmal etmemek. Taşıyıcı olmak; zannedilenin aksine, virüsü taşımak ve bulaştırma potansiyeline sahip olmak, aynı zamanda düzenli takibinizin gerekmesi yani kronik hepatit B hastası olmanız demek. Hepatit B virüsü taşıyorsanız kontrol ve korunmak istiyorsanız da aşı olmak için tetkiklerinizi yaptırmayı lütfen ihmal etmeyin.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap