SON DAKİKA
SON DAKİKA


İdrar Yolu Enfeksiyonları
9.04.2022

Merhabalar. Bugün, sık gördüğümüz enfeksiyonlardan biri olan idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili birkaç noktaya değinmek istedim.

Biliyoruz ki idrar yolu enfeksiyonları, idrarın ilk süzülme yeri olan böbreklerden, idrarın atıldığı üretra dediğimiz boşaltım alanına kadar herhangi bir yerde oluşan enfeksiyon durumunu kapsar.

Sıklıkla idrar yaparken ağrı, yanma, sızı, sık idrara çıkma, kanlı idrar, idrar yaptıktan sonra dahi sıkışıklık hissi ya da sıkışıklık hissine rağmen az idrar yapma, idrar renginde bulanıklık ya da idrarda kötü koku, yan ağrısı, karın alt kısmında ağrı, ateş, halsizlik, bulantı-kusma gibi şikayetlerden bir ya da birkaçına neden olur. Şikayetler, idrar yolunun hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak ortaya çıkar.

Böbrekler etkilemişse yan ağrısı, bulantı, kusma, ateş daha ön planda iken, mesane etkilendiğinde az az ve sık idrara çıkma ile idrar yaparken yanma daha ön plandadır. Bizler de hastalarımızın şikayetlerine göre etkilenme yerini belirleriz.

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Hatta her kadının hayatı boyunca en az bir kez ya da daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçireceği söylenir çünkü kadınlarda idrarın atılımını sağlayan son kısım (üretra) kısadır. Erkeklerde üretra uzun olduğu için mikroorganizmanın idrar yolundan girerek mesaneye ulaşması zordur, bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları erkeklerde daha az görülür.

Mesane ya da böbreklerdeki yapısal bozukluklar, taş, diyabet gibi bazı kronik hastalıklar, herhangi bir nedenle oluşan tıkanıklıklar, kateterler ve sonda kullanımı idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar ve sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir. Kadınlarda cinsel ilişkili ile bağlantılı gelişen enfeksiyonlar da söz konusudur.

Tanısı, hastanın şikayetleri ve hikayesi, muayene bulguları, idrar tahlili ve idrar kültürü ile konur. Yapısal bozukluk ya da tıkanıklık ve taş gibi bir neden düşünülüyorsa da ultrason ve tomografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılır.

İdrar akışının sağlanması, idrar yoğunluğunun normal sınırlarda olması ve taş oluşumunun engellenmesi açısından bol sıvı ve özellikle su tüketilmesi önemlidir.

Su tüketimi hem enfeksiyon oluşumunu azaltır, hem de oluşmuş bir enfeksiyonun mekanik etki ile iyileşmesine katkı sağlar.

Gebeler, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, idrar yoluna girişimsel işlem yapılacak olanlar için bu enfeksiyonlar özellikle önemlidir ve diğer hastalar gibi onlar da mutlaka tedavi edilmelidir.

Erkeklerde prostat sorunları, kadınlarda vajinal hastalıklar idrar yolu enfeksiyonuna benzer şikayetlere neden olabilir ve ayırıcı tanı yapılmalıdır.

Tedavi seçenekleri ve tedavi süresi, enfeksiyonun hangi seviyede olduğuna göre değişir.

Diğer tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonlarında da kişisel hijyen önemlidir.

Güzel günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap