SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kural Basit
11.01.2022

Merhabalar. Salgında hasta sayıları giderek artıyor, bunu hastane başvurularından da net bir şekilde görebiliyoruz. Şimdilik total hasta sayısına göre yatış oranlarımız çok şükür ki daha önceki artışlar kadar yoğun değil fakat henüz Omicronun dominant hale geçtiği döneme girmedik. Muhtemelen bu ay sonu ve önümüzdeki ayın ilk haftalarında yeni varyantı en yoğun hali ile göreceğiz. Artan hasta sayısı ile yatış oranı artsa da önceki dönemler kadar yüksek olmamasının en önemli nedeni aşılar. Açık ve net şekilde belli ki aşılar bizi koruyor. Yatan ve yoğun bakım ihtiyacı oluşan hastalarımızın çoğunluğu aşısız ya da aşıları üzerinden uzun zaman geçenler ve hatırlatma dozunu ihmal edenler.

Bugüne kadar tespit edilen varyantlar içinde Omicronun bulaştırıcılığı en yüksek olan varyant olarak ifade edilmesi, hasta sayısının çok daha artacağını, hastaneye yatışın daha düşük oranda olması beklenmesine rağmen, total sayının artması ile yüzdelik dilime giren kişi sayısının bile yüksek olabileceğini yani yatış sayısının da artacağını düşündürüyor.

Artan hasta sayısı, artan virüs çoğalması demek. Bu artış yani virüsün sürekli kişiden kişiye geçerek çoğalması, yeni varyant oluşumlarına da gebe aynı zamanda.

Aşı karşıtları tarafından ifade edilen, sanki aşıların yeni varyantlara neden olduğu şeklindeki yanlış algıyı da burada düzeltmiş olalım. Covid19 aşısı varyantlara neden olmaz. Aşı virüsün yayılmasını sınırlar, yapısını değiştirme yollarını azaltır ve yeni varyantların ortaya çıkmasını önlemeye de yardımcı olur.

Şu ana kadar gördüklerimiz Covid19’un kısa dönem etkileri ya da uzamış şikayetlere sebep olma hali ama uzun dönemde yani yıllar sonra olumsuz etkileri olacak mı, olacak ise neler olacak, hangi sistemleri etkileyecek, bunu da zamanla göreceğiz.

Amerika Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi, Covid19 geçiren 18 yaş altı gençler ve çocuklarda, diyabet yani şeker hastalığı tanısı alma oranının 2.5 kat arttığını bildirdi. İlerleyen yıllarda buna ilave olarak başka hastalıklarda da artış olacak mı, yaşayarak tanık olacağız.

Yeni varyantlar, yeni dalgalar, yeni hastalar, yeni ilaç çalışmaları, yeni yatak ihtiyaçları derken bu kadar yeni içinde sözde “eski” ve hala kıymetli olan tek şey var, korunma şekli.

Maske, mesafe, el hijyeni ve aşılanma artık çok daha önemli. Kural bu kadar basit.

Lütfen aşı tanımlanmış olanlar aşılarını olsun, aşıları üzerinden zaman geçmiş olanlar ve hatırlatma dozları tanımlananlar aşılarını yaptırsın ve aşı yaptıran ya da yaptırmayan herkes doğru ve etkili maske kullansın, mesafeli olmaya özen göstersin, her gün yüzlerce yere temas eden ellerini gerektiğinde ve sık sık yıkasın.

Sağlıcakla kalın.  

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap