SON DAKİKA
SON DAKİKA


Maske kullanımı
19.06.2020

Merhabalar,

Covid-19 salgınında vaka sayılarının azalması ile sevinmişken, dünya genelinde tekrar artış görülmesi alınan tedbirlere hassasiyetle uyumun devam etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı bizlere. Artışa ve uyarılara rağmen dikkat edilmeyen birkaç noktayı hep birlikte tekrar gözden geçirelim.

Salgının başından beri maske kullanımının gerekliliğini ifade ettim. Maske kullanmak lazım evet ama doğru şekilde. Hem hastalarımda hem de sosyal yaşam içinde iletişim halinde olduklarımda gördüğüm en büyük yanlışlardan birisi, konuşurken maskenin indirilmesi. Nefes alışverişi sırasında bile virüs yayılabilirken konuşma, öksürme, hapşırma daha fazla virüsün yayılmasına neden oluyor. Sesiniz maskeniz varken de duyulabilir, konuşurken maskeniz mutlaka uygun şekilde takılı olmalı.

Bir diğer yanlış, elin maskenin iç ya da dış yüzeyine temas etmesi. Özellikle konuşurken çene hareketiyle maske de hareket ettiğinden, farkında olmadan el maske dış yüzeyine temas ettirilerek düzeltiliyor. Maskenin ana amacı sizden dışarıya virüs yayılımının engellenmesi, dolaylı amacı da size virüs bulaşmasının önlenmesi. Maske iç kısmında ağız florası dediğimiz normalde de ağızda bulunabilecek bakteriler ve enfekteyseniz Covid-19 ya da diğer virüsler bulunabilir, maske dış kısmında da aynı şekilde korunmaya çalıştığınız virüs, mekanik bariyer oluşturan maske dış yüzeyine tutunmuş olabilir. Elinizi temas ettirdikten sonra yıkamaz ya da dezenfektan kullanmazsanız, virüs ya da bakteriler ellerinize bulaşmış olur. Maskeyle korunmaya çalıştığınız virüsü kendi ellerinizle size ve etrafınızdakilere bulaştırma olasılığınız artar.

Kullanılmış her maske kirli ya da enfekte kabul edilmelidir. Çıkardığınız maskeyi etrafa temas etmeyi engelleyecek bir şeye sarmadan çantanıza, masa üzerine ya da oturduğumuz koltuklara bırakırsanız, ağız floranız ya da maskenin dış yüzeyine tutunmuş bakteri veya virüsler ile masa, koltuk ya da çantanızı kirletmiş ve virüs bulaşma riskini arttırmış olursunuz. Boyuna ve ya çene altına indirilmiş maskeler de temas ettikleri yerler için aynı riski taşıyor.

Maske kullanmayarak bireysel risk aldığınızı ve bu tercihin kişisel hakkınız olduğunu düşünmeyin çünkü maske kullanımı ile etrafınızdakileri, hasta olma potansiyeli bulunan kendinizden korumak zorundasınız. Yani “Ben risk alıyorum ve maske kullanmıyorum”  deme hakkına sahip değilsiniz, etrafınızdakileri sizden korumak zorunda olduğunuz ve onların da hasta olma potansiyeli olan birinden korunma hakları bulunması nedeniyle, bu konuda tercih hakkınız aslında bulunmuyor.

Maskenin ağız ve burnu tam kapatacak şekilde kullanılması gerektiğini artık bilmeyen yok sanırım. Uygulama hatalarının bilmemekten değil, önemsememek ve vurdumduymazlıktan kaynaklandığını düşünerek öncelikle maske kullanımının gerekliliğine inanmanızı, sonra da her bulaşma riskinin kendiniz ve sevdiklerinizi kaybetme riskini de beraberinde getireceğini hatırlatmış olalım.

Önemli olan, bir şeyi yapmış olmak değil, doğru yapmak. Basit gibi görünen maske kullanımında bile dikkat etmemiz gereken kullanım kuralları mevcut. Daha dikkatli kullanmak, bilmeyenlere anlatmak ve gerekirse uyarmak gerek.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap