SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ne olacak?
19.02.2022

Merhabalar. Covid19’a bağlı, günlük 300’ün üzerine çıkan vefat sayısını gördük. Bu sayı bize ne söylüyor biliyor musunuz? “Covid olsam ne olacak? Omicron zaten hafif seyrediyormuş!” demenin ne kadar yanlış ve yanıltıcı olduğunu, aynı zamanda, hem hasta olduğumuzda bizlerin, hem de bulaştırdığımız kişilerin hastalığa bağlı ölüm riski bulunduğunu. Son dönemlerde aşının koruyuculuğu olmadığına ya da koruyuculuğunun azaldığına inananlardan sıkça “Aşı olanlar da hasta oluyor, madem beni korumayacak, niye aşı olayım?” cümlelerini duymaya başladık. Bunların bir de “Aşılı iken hastalığı şikayetiniz olmadan-hafif ya da şikayetiniz olarak-ağır geçirdiniz ama hayattasınız. Aşı olmasaydınız neler olurdu acaba?” şeklinde düşünmelerini rica ediyorum. Yani aşılısınız ve hasta oldunuz ama ya hafif geçirdiniz, ya da ağır geçirseniz bile hayata tutunabildiniz.

Aynı hastalığı aşısız olsaydınız kim bilir nasıl geçirirdiniz, kim bilir nasıl sonuçlanırdı, kim bilir virüs sizde ne kadar süre kalırdı ve kim bilir ne kadar daha çok kişiye bulaştırmaya sebep olurdunuz diye düşünerek, bir de bu açıdan bakın lütfen. Bir de şunu unutmamak lazım, aşısız iken bir kez hastalığı hafif geçirmeniz, ikinci hatta üçüncü kez de hastalığı hafif geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Hastalığı geçirmiş bile olsanız önerilen zamanda size tanımlanmış aşınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Aşı uygulamalarının ilk gününden beri aşının hastalığı geçirmeyi önlediğini fakat hiç bir aşının bunu %100 sağlamayacağını ancak aşının ağır hastalık geçirmeyi, akciğer tutulum riskini, hastaneye yatışı, yoğun bakım gereksinimini ve ölüm riskini azalttığını söylüyoruz. İlk gün söylediklerimiz değişmedi, bugün yine aynı cümlelerle aynı verileri ifade ediyoruz. Şu anda takip ettiğimiz ve ağır seyreden vakalarımızın büyük çoğunluğu aşısızlar ya da aşılanmaları üzerinden 6 aydan fazla süre geçip hatırlatma dozunu yaptırmayanlar. Lütfen sizler için tanımlanmış hatırlatma dozlarınızı yaptırın. Şu an içinde bulunduğumuz durumda Omicron varyantı için “Hafif seyrediyor” demek yerine “Aşı bizi ağır hastalıktan koruyor” demek daha doğru bir yaklaşım olur. Çünkü aşısız olup ağır seyreden pek çok hastaya tanık olduk. Bulaştırıcılığının diğer varyantlara göre daha yüksek olduğunu bildiğimiz Omicron ile son dalgada enfekte olmayan kişiler azınlıkta iken, ikinci hatta üçüncü kez hastalığı geçirenler bulunmakta. Farkında olmadan yani şikayete sebep olmadan asemptomatik dediğimiz şekilde hastalığı geçirenleri de düşünürsek, toplumun büyük çoğunluğunun etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Bu da bize önümüzdeki haftalarda vaka sayısında azalma olabileceğini düşündürmekle birlikte, bulaştırıcılığın yüksek olmasına bağlı hızlı çoğalma ve fazla kişiyi etkilemenin yeni varyantlara gebe olduğunu da hatırda tutmakta fayda var. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap