SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nerede?
19.04.2022

Çocukken sık duyduğum “Nerede o eski ramazanlar?” cümlesinin ne demek olduğunu idrak ettiğim yaşlara ulaştım ve her şeyi ile adı eski, hissettirdikleri bugün gibi olan o günlere özlem duydum. 

Ne değişti diye düşündüm sonra? Devir mi, insanlar mı, yüklenen anlam mı, bakış açısı mı, zaman mı? Hepsi diye karar verdim kendimce. 

Zaman değişti, geçti, bizler o eski zamanlardaki yaşlarımızda ve duygularımızda değiliz artık. Devir değişti, yaşantımızda olan insanlardan kayıplar verdik, iftar sofralarına birlikte oturduğumuz sevdiklerimizin bir kısmı yok. İnsanlar değişti, birlik ve beraberlik yerine benlik duygusu daha ön plana geçti. Yüklenen anlam değişti, nefis terbiyesi ve ibadet gözüyle zorlanılsa da vazgeçilmeyen oruçtan akla uygunlaştırılarak, hatta bazen nedensiz vazgeçildi. Bakış açısı da değişti, tüm bu farklılıkları gördükçe, normal bulunmayanlar da zamanla normalleşti. 


Elbetteki diğer ibadetler gibi oruç tutmak ya da tutmamak kişisel bir karar ve kimseyi bağlamaz ama oruç tutanın tutmayana, tutmayanın da tutana saygısı azaldı, ötekileştirildi. 

Ramazan ayı, her konuda hassasiyet gösterilen bir ay olmaktan çıktı. Bu hassasiyeti bir ay yerine diğer aylara da yaymak yerine, hepten kaldırmaya daha kolay uyum sağlandı. Hatta Ramazan ve oruçlu olmak, nefis terbiyesi ile sakin ve kontrollü olmak yerine, daha çabuk öfkelenmek için bir neden olarak görüldü.


Çocukken arkadaşlarımızla tartışacak olsak “oruçlu iken kalp kırmak yok” diyerek tatlıya bağladığımız zamanlardan, “niyetli olduğu için daha çabuk öfkelendi” denilen zamanlara gelindi. 

Ramazan ayı, dayanışma ve destek için fırsat yerine, alım gücünü zorlayacak alanda fırsat gözüyle bakma zamanına dönüştü. Hala dayanışma ve destek duygusuyla hareket edenler için de, suistimale açık vakitler haline geldi. 

Bu suistimal iki yönlü olarak; hem ihtiyacı olmadığı halde yardım ve destek talep edip, ne gelirse kâr gözüyle gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı engelleyerek, hem de yardım ve dayanışmayı gösteriye çevirerek, bir elin verdiğini diğer el görmesin denilen zamanlardan herkes görsün, bilsin denilen zamanlara gelinerek yapıldı.

Özenle, hep birlikte ve misafire hürmet için hazırlanan iftar sofralarından, sosyal medya hesaplarından paylaşılınca nasıl görüneceğinin daha önemli olduğu zamanlara gelindi. Hatta yapılan yemeklerin her aşamasının görüntüleri çekildi, onlar yemeklerden önce servis edildi. 


Sıcacık muhabbetler, yiyeceklerin çabucak yenildiği ve telefonların elden düşmediği vakitlere çevrildi. Oysa bu vakitlere, evde yapılan yemeklerin kokusu komşuya gider de, onların da ramazan gününde canı çeker diye düşünülerek birer tabak da komşulara ikramın yapıldığı zamanlardan gelindi. 

Özetle; zaman da değişti, devir de, bakış açımız da, yüklediğimiz anlam da. Yani bizler değiştik, hepimiz. 

Güzel anılar bırakan, birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirdiğimiz, bedenimizi ve ruhumuzu dinlendirdiğimiz, kıymetini idrak ettiğimiz bir ramazan olması dileğiyle.

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap