SON DAKİKA
SON DAKİKA


Omicron(Nu)
30.11.2021

Merhabalar.

Artık hepimiz biliyoruz, “Omicron(Nu)” olarak isimlendirilen nur topu gibi yeni bir varyantımız daha oldu. İlk olarak Güney Afrika’da tanımlandı ve bir kaç ülke daha bu varyanta sahip vakalarının olduğunu açıkladı. 

Güney Afrika’da son bir kaç hafta içindeki test pozitiflik oranlarına bakıldığında bu yeni varyantla enfekte hasta sayısının %1’den %30’lara çıktığını görüyoruz. Yani belli ki bulaşma hızı yüksek. Tanımlandığı kıtada nasıl hareket edeceği bu nedenle belli fakat kıta dışında neler olacak, bunu zamanla göreceğiz. 

Bu varyantın ilk olarak Afrika’da ortaya çıkması elbette tesadüf değil. Neden değil? Çünkü Afrika’da bulaşmayı engelleyecek önlemler az, bulaşma zincirini kıramıyorlar, aşılanma oranları çok düşük ve HIV pozitifliği (AIDS) çok yüksek yani toplumda bağışıklık sistemi zayıf ciddi bir topluluk var, bu da virüsü uzun süre taşıyıp yaymaları ve vücutlarında değişime uğrama ihtimali bulunması anlamına geliyor. 

Bu durum bize gösteriyor ki, dünyayı etkileyen ve global bir sorun olan salgının sonlanabilmesi, yine tüm dünya ülkelerinin bütün olarak hareket etmesi ile mümkün olacak. Ülke olarak istediğimiz kadar önlem alalım, Çin’den başlayarak dünyayı etkisi altına alan ilk halinde gördüğümüz gibi, bu yeni mutantı da bir süre sonra ülkemizde göreceğiz diye düşünüyorum. Yani yakın tarih bize olabilecekler konusunda “maalesef” yol gösterici. 

Şu an için sınırları kapamış bile olsak muhtemelen olan oldu, önümüzdeki 2-3 hafta bu anlamda bizler için belirleyici bir süre olacak. Ülkemiz gibi diğer dünya ülkeleri için de ne olacak, delta varyantının taşıdığı bayrağı alacak mı, nelerle karşılaşacağız şu an için bilmiyoruz ve bekleyip göreceğiz. 

Omicron varyantı, şimdiye kadar gördüklerimizden farklı olarak virüsün başak proteini dediğimiz bir bölgesinde çok sayıda, yaklaşık 32 mutasyon içeriyor. İlk kez ana yapısında bu kadar çok değişiklik oluşturan bir varyantla karşı karşıyayız. Bu bize hastalığı daha önce geçirenlerde de, tıpkı yeni bir virüsmüş gibi, antikor yanıtından kaçarak tekrar hasta etme potansiyeline sahip olabileceğini düşündürüyor. 

Henüz çok yeni tanımlanmış Omicron varyantı için daha net verilere ancak önümüzdeki günlerde erişebileceğiz. 

Şu an için söyleyebileceğimiz en net şey, dünyanın bu sorunu çözebilmesi için yapılması gerekenin, bulaşı önleme ve aşılanma oranını arttırma açısından zayıf olan ülkelere destek olunması gerçeğinin kabul edilmesi. Yoksa istediğimiz kadar önlem alalım, çoğalmaya devam edeceği ülkelerde oluşan yeni varyantlar bir gün bize de ulaşacak. 

Güzel gelişmelerin olacağı, bilimsel verilerin bizi mutlu edeceği günler dileğiyle.

Sağlıcakla kalın. 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap