SON DAKİKA
SON DAKİKA


Omicron verileri
18.12.2021

Merhabalar.

Salgında tanımlanan yeni varyant ülkemize de gelecek mi sorusuna, elbette gelecek cevabını ilk tanımlandığı tarihlerde vermiştik. Çünkü koronavirüs salgınının yaklaşık 2 yıllık geçmişi bize virüsün nereden nereye ulaşabileceğini, sınır tanımadığını gayet açık ve net göstermişti.

Omicronun ilk olarak tanımladığı tarihten bu yana henüz 1 ay bile olmadan, Afrika’daki hastaların neredeyse tamamında yeni varyantın saptanması ve diğer varyantların yerini Omicrona bırakması, yayılım konusunda diğerlerini aratmayacak olduğunu düşündürüyor. Bizler, varyantın kliniği ile ilgili daha net bilgilere ancak ilerleyen günlerde ulaşabileceğiz fakat Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi’nin, Omicron varyantı ile enfekte 78 bin hastayı değerlendirdiği verilerinde, iyileşme süresinin daha kısa olduğu, yoğun bakım ihtiyacının yaklaşık yarı yarıya azaldığı görülüyor. Hastaneye yatış oranları Delta varyantında 1000 hastada 101 iken, Omicron’da 1000 hastada 38 olarak bildiriliyor. Hastaneye yatışların büyük kısmını aşısızların oluşturduğu belirtiliyor.

Aşı etkinliği bir miktar azalsa da, 2 doz Biontech aşısının hastanede yatmayı gerektirecek durumdan %70 koruduğu görülüyor. Güney Afrika’da daha öncesine göre hastaneye yatış oranlarındaki azalmanın, hastaların %70’inin hastalığı daha önceden de geçirmiş olmalarına bağlı olabileceğinin düşünüldüğü de ifade ediliyor. 18 yaş altı grubundakiler Omicron ile enfekte olduğunda komplikasyon riskinin %20 arttığı da belirtiliyor. Hong Kong üniversitesinde yapılan bir laboratuvar çalışmasına göre Omicron varyantı, Delta ve diğer varyantlara göre bronş dediğimiz hava yollarını 70 kat daha fazla etkileyip burada çoğalırken, akciğerleri etkileme oranı diğerlerinden 10 kat daha düşük bulunuyor. Hava yollarında daha fazla bulunması, bulaştırıcılığının neden daha fazla olduğunu açıklıyor. Fakat bunun laboratuvar çalışması olduğunu ve virüse konakçılık yapan hastanın bağışıklık sistem yanıtının asıl etkilenmeyi oluşturacağını da unutmamak gerekiyor. Neredeyse tüm çalışmalarda aşıların önemi ve sonuçlarda aşıların etkinliğinin de rol oynadığı ifade ediliyor. Peki bizler ne yapacağız?

İlk gün olduğu gibi maskelerimizi düzgün ve etkili kullanacağız, mesafeye dikkat edeceğiz, el hijyenimize önem vereceğiz. Kalabalık ortamlarda bulunmayacağız. Aşılarımızı olacağız. Çocuklarımızı önlemler konusunda tekrar tekrar uyaracağız. Bu varyanttan çocukların etkilenme oranı biraz daha fazla olabileceği için özellikle sevgili öğretmenlerimizin daha dikkatli, uyarıcı ve kollayıcı olması artık çok daha önemli. Sağlık Bakanlığımızın belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen kişiler için hatırlatma dozu tanımladığını biliyoruz. Vaka sayılarımız artmadan önerilere uyumun ve aşılanma oranlarımızın artmasını diliyoruz, bekliyoruz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap