SON DAKİKA
SON DAKİKA


Pişmanlık!
28.12.2021

Merhabalar. Bir kaç gün önce, yatan hastalarımızı değerlendirmek üzere Covid servisine gittim, servis sorumlusu hemşire hanımla önce tüm hastaları sonuç ve tomografileri ile değerlendirip notlarımızı aldıktan sonra, zaten takılı olan maskem dışında, tulum, gözlük ve siperlikten oluşan kişisel koruyucu ekipmanlarımı giyerek vizite başladım. Bu sırada yoğun bakım ihtiyacı gelişen bir hastamızı ilgili yoğun bakıma devrettim ve başka bir odadaki hastanın da kendi ifadesi ile solunum sıkıntısı olduğunun fakat oksijen tedavisi ile kan oksijen düzeyinin normal sınırlarda ölçüldüğünün söylenmesi üzerine hastayı görmek için ona öncelik vererek vizite devam ettim. İçeriye girdiğimde servise yeni yatmış 30’lu yaşlarda bir erkek hasta ile karşılaştım. Kendimi tanıttıktan sonra “Nasılsınız, bir şikayetiniz var mı?” diye sordum, “Çok halsizim, her yerim ağrıyor, nefes alamıyorum” dedi. Verdiğimiz oksijen desteği ile solunum sayısının ve kan oksijen düzeyinin normal sınırlarda olduğunu, şu anda endişe edecek bir sorunun olmadığını ve bu hissettiklerini hastalığın doğal süreci içinde gördüğümüzü anlattıktan sonra rahatladığını fark ettim. Ona refakat eden annesinin endişesi de en az hasta kadardı, aklına takılanlardan bahsetti, anlattım. Hastaya aşılı olup olmadığını sordum. Çünkü hastalarımızın aşılı olması onlar için olduğu kadar bizler için de avantaj. Aşılı olanlarda hastalığın daha hafif geçirildiği ve yoğun bakım ihtiyacının daha az olduğu artık çok açık ve net. Soruma hasta henüz cevap vermeden annesi “Doktor hanım, evde hepimiz aşı yaptırdık ve hastalığı ayakta geçirdik. Bunun aklına kim girdi bilmiyorum ama olmadı, ikna edemedik, yaptırmadı” dedi.

O sırada maske ile oksijen almakta olan hastayla göz göze geldik. Bu saatten sonra neden yaptırmadığını sorgulamanın bir anlamı yoktu, olan olmuştu. Ellerini iki yana açtı, omuzlarını kaldırmaya çalıştı, gözleri doldu. Yüzündeki ifadeyi kelimelerle anlatmaya çalışmak o ifadeye haksızlık olur. Sadece “Pişmanım” dedi. “Akciğerin etkilenmiş fakat şu an için endişe edeceğimiz bir durum yok. Kan oksijen düzeyin gayet iyi. Hekimler olarak bizler ve yardımcı sağlık personeli 24 saat buradayız. İyileştikten sonra da tekrar Covid ile enfekte olma ihtimalin var, ikinci kez geçiren hastalarımız oluyor. Geçmişi değiştiremeyiz, şimdi önümüze bakacağız. Zamanı gelince aşını olursun. Şimdi sadece dediklerimize dikkat et, iyi olacaksın” dedim. Odadan ayrılırken annesinin hem gözünde yaş hem de yüzünde tebessüm vardı. Vizite devam ettim, bitirdim. Bu hasta gibi daha nicelerini gördüm bu süreçte. Hastalık nedeniyle nefes alamayan “Böyle bir hastalık yok, uydurma bunlar” diyen hastanın yoğun bakım ünitesine giderken ki haline de, “Aşı öldürüyor, olmayacağım” diyenin hasta olduktan sonra iyileşirsem ne zaman yaptırmam gerek dediğine de şahit oldum. Pişmanlıklar, keşkeler fayda vermedi ve salgın bitmedi. Maske kullanmak, mesafeli olmak, el hijyenine özen göstermek ve aşı yaptırmak bu süreçte korunmak için yapabileceğimiz en etkili yöntemler. Korunmaya devam…  Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap