SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgın önlemleri
3.04.2020

Merhabalar...

 

Dünyayı etkileyen Corona virüs enfeksiyonunun diğer ülkelerde oluşturduğu durumu önce sanki bize hiç uğramayacak gibi izledik, çevre ülkelerde görülünce yaklaştı dedik, ülkemizdeki ilk vaka bildirimi ile bu sürece geleceğimizi ve olabilecekleri hepimiz az ya da çok tahmin ettik.

 

Artık tüm basın ve sosyal medya hesaplarında ismini sık duyduğumuz, mizahi yaklaşımla adına şiirler-şarkılar yazılan, görüntülerin-esprilerin havada uçuştuğu Corona virüs yani yeni adıyla Covid-19 en ciddi hali ile karşımızda. Her geçen gün artan hasta sayısı, yoğun bakımdaki vakalar ve kaybettiklerimiz olayı daha ciddiye almamızın gerektiğini gösteriyor. Neden daha ciddiye alalım diyorum? Çünkü sokaklar hâlâ kalabalık. Öncesine göre azalmış olmakla birlikte, belki evde vakit geçirmekten sıkılanların olması, belki zarurî ihtiyaçlar, belki de bilmediğimiz başka sebeplerle hareket halinde olan bir kitle var. Mecburiyetten dışarıda olanlara söyleyecek sözümüz yok elbette fakat artık “mecburiyetten” kısmının bile gözden geçirilme zamanı. Umursamadan, “bana bir şey olmaz” diyerek dolaşanların hastalığın yayılmasına katkı sağladığını söylemek istiyorum. Düğünler ertelendi belki ama hayat akışında devam ettiği için gerçek mecburiyet oluşturan ve toplu bulunmak zorunda olunan cenazelerde çok dikkatli olmak, hep bahsettiğimiz kuralları uygulamak, kalabalık oluşturacak topluluklardan kaçınmak zorundayız.

 

Acının olduğu yerde bunlar akla gelecek şeyler değil belki ama başka acılara sebep olmamak için bu uyarıların her yerde geçerli olduğunu unutmamak gerek. Hasta öykülerinde evde kalmaya özen gösterenlerin, sadece cenazeye katılma, sadece bir kez komşusuna gitme ya da komşunun gelmesi, akrabalarına hasta ziyareti gibi ayrıntılar dikkat çekici olduğundan özellikle belirtmek istiyorum, artık herkese potansiyel hasta gözüyle bakmak ve gerekli tedbirleri almak durumundayız. Yıllardır hep söylediğim, her gördüğümde uyardığım bir davranış, bu süreçte bulaştırmaya  sebep olacağından daha da önem kazandı. Alışveriş sırasında poşetleri eli tükürükle ıslatarak açmak, hem hasta ise etrafa virüs bulaştırma, hem de dışarıdan gelen ve elde bulunan virüsün ağız yoluyla alınmasına sebep olabilmesi nedeniyle asla yapılmaması gereken bir davranış şekli. Özellikle yıkamadan tüketilecek gıdalarda bu daha da önem kazanıyor.

 

Ortak kullanılan alanların temizliği, hassasiyet gösterilmesi gereken bir diğer konu. Apartman girişlerindeki ya da evlerdeki kapı kolları, ışık açıp kapama ve asansör düğmeleri, merdiven korkulukları, toplu taşımada tutma alanları ve bunun gibi aklımıza gelebilecek her yer, günlük ve gerektiğinde gün içerisinde bir kaç kez temizlenmeli. Evlerimizi havalandırmak kadar asansör gibi herkesin kullandığı özellikle küçük alanların havalandırılması da gerekli.

 

Aslında işin en önemli kısmı, hastalığı bulaştıracak kişinin yani hastanın izolasyonu. Belki de mikroorganizmaların adları üzerinde mikro canlılar olması sebebiyle ve çıplak gözle görülmediklerinden önemleri anlaşılamıyor. Ufak da olsa bir şikayetiniz varsa, özellikle bu dönemde halsizlik, eklem ağrısı, ateş ve öksürük gibi, mutlaka maskenizi takarak Covid-19 polikliniklerine gidin. Corona virüs enfeksiyonu tanısı almış bir vaka ile temasınız varsa ve ya size başka bir nedenle evde 14 gün izolasyon önerilmişse buna mutlaka uyun. Önerilere uyum ne kadar fazla olursa süreci daha kolay ve daha az zarar görerek, daha az üzülerek ve daha travmatik olmadan atlatırız.

 

Henüz salgının başındayız. Artık hangi ilde kaç hasta var, yoğun bakımlardaki hasta sayımız nedir ve bu hastalıktan kaç hastamızı kaybettik biliyoruz. Rakamların her geçen gün arttığı ve bir süre daha artacağı aşikâr. Olayın ciddiyetini virüs bulaşmadan, hastalık oluşmadan, bir kayıp vermeden anlayalım ve tedbir alalım ki sonradan üzülmeyelim. Salgınlarda kişisel önlemler, toplumsal önlemlere dönüşmedikçe bir yere kadar etkili olacağından, her birimizi zincirin bir halkası olarak düşünüp hareket edelim ve uyarıları dikkate alalım.

Güzel günler dileğiyle...

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap